Новини

У Чернівцях засяяла перша свічка менори: єврейська громада розпочала відзначати Хануку

Цьогоріч Хануку святкуватимуть із вечора 7 грудня до вечора 15 грудня.

У Чернівцях засяяла перша свічка Менори: єврейська громада розпочала відзначати Хануку

Єврейська громада Чернівців розпочала відзначати Хануку – свято світла та перемоги. На Театральній площі, біля колишнього Народного єврейського дому, традиційно засвітилася перша свічка менори.

Запалив її головний рабин Буковини Менахем Мендель Гліценштейн. Ханука символізує перемогу добра над злом, відзначаючи історичне диво, коли світильник менори, запалений після перемоги в повстанні, горів вісім днів, попри те, що олії в ньому було дуже мало.

«Ми вже майже 20 років на площі міста запалюємо першу свічку менори. Свято Хануки – це свято перемоги меншого, але того, чия правда, над більшим, але тим, хто не має рації. Темряву не розганяють палицею, її можна розігнати, лише запаливши світло», – зазначив голова правління єврейської громади Чернівецької области Леонід Мільман.

Ханука – це свято перемоги світла над темрявою. З’явилося воно у часи, коли Юдея перебувала під владою греків. Тоді цар Антіох IV Епіфан, який правив країною, забороняв євреям вивчати Тору, дотримуватися традицій і розорив їхній храми. Люди підняли повстання, яке тривало три роки. Антіоха скинули, але святині були опоганені.

Після перемоги євреї піднялися на Храмову гору, щоб очистити Єрусалимський храм. У них було мало олії для лампадок. Її вистачило б лише на один день. Але сталося диво – світильник горів цілих вісім днів. Світло перемогло.

Цьогоріч Хануку святкуватимуть з вечора 7 грудня до вечора 15 грудня. Щодня Менахем Мендель Гліценштейн запалюватиме нову свічку.

Нагадаємо, «Шпальта» також розповідала, як єврейська громада в Чернівцях готувалася до Рош га-Шана – свята початку нового року.

Довідково

Менора – це свічник із сімома стовбурами. Це один із найдавніших символів юдаїзму і єврейських релігійних атрибутів.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі