Новини

Вільні землі, втрата військового ПДФО та пішохідний центр Чернівців: головне з пресконференції Клічука

Роман Клічук розповів, що після інвентаризації цьогоріч у Чернівцях виявили більш як тисячу необлікованих земельних ділянок, через втрату ПДФО міський бюджет наступного року недоотримає 700 мільйонів гривень та чи будуть у місті надалі розвивати концепцію пішохідного центру міста.

На фото Роман Клічук

Міський голова Чернівців Роман Клічук розповів, що цього року департамент урбаністики отримав кошти на наймасштабнішу інвентаризацію. За старим поділом, її проводили у Першотравневому та значній частині Садгірського районів.

Про це він розповів під час своєї пресконференції.

За підсумками інвентаризації, з його слів, виявили 1015 вільних земельних ділянок та таких, на яких збудували нерухомість. Сумарно це склало 1143 гектари земель.

«Ми розуміємо, що за ці не землі не сплачували оренду та земельний податок. Є багато людей та компаній, дотичних до цього. Маємо надію, що наступного року облік цих земель принесу міському бюджету додаткові кошти», — заявив міський голова.

Місцевий бюджет недоотримає 700 мільйонів

Через скасування податку на доходи фізичних осіб, як джерела наповнення місцевих бюджетів, Чернівці, зі слів міського голови, недоотримають орієнтовно 700 мільйонів гривень у 2024 році. Цьогоріч, ця сума становитиме 90 мільйонів.

«Ті кошти, які з ПДФО ми мали б отримати за жовтень-листопад – їх уже автоматично знімають з казначейського рахунку. Внаслідок цього зменшиться суми, які виділяли на певні напрямки. Це також вдарить по бюджету», — каже Клічук.

Зокрема, з його слів, навантаження на бюджет збільшить не лише втрата ПДФО, але й підвищення мінімальної зарплатні. Ця стаття видатків становитиме наступного року 300 мільйонів гривень. Найбільшу кількість бюджетників становлять освітяни.

Щодо ремонтів доріг, скверів, тротуарів – мер каже, що їх намагатимуться зберегти на такому ж рівні, як і у 2023 році.

Раніше Шпальта розповідала, що в Чернівцях планують облаштувати ще два громадські простори.

Більше експериментів з пішохідним центром міста не проводитимуть

За словами Романа Клічука, створення пішохідних просторів у місті є в стратегічному плані розвитку міста.

«Згідно з цією стратегією, в пріоритеті є пішоходи, на другому місці – велосипедисти, на третьому – автомобілісти. На мою думку, пішохідних зон має бути більше», — каже мер.

Водночас за його словами, перекривати центр міста повністю для автомобілів у вихідні було лише експериментом, до якого більше не повертатимуться. Вулиці переоблаштовуватимуть під пішохідні тільки назавжди.

Найпершою в планах є вулиця Заньковецької – її верхню частину, до площі Філармонії, планують зробити пішохідною наступного року.

Коментарі