Афіша

Музейні дискусії: у Чернівцях дискутуватимуть про мультимедійні технології у музейній справі

Темою заходу буде «Мультимедійні технології у музейній справі: модний тренд чи реальна допомога?».

Фото: unn.com.ua

У вівторок, 5 грудня, в приміщенні Чернівецького обласного краєзнавчого музею відбудеться друга зустріч із циклу «Музейні дискусії». Це одна зі складових частин проєкту «Дім пам’яті».

Про це повідомляють організатори дійства.

Темою заходу буде «Мультимедійні технології у музейній справі: модний тренд чи реальна допомога?». Розпочнеться зустріч об 11:00. Вхід на захід вільний.

«За останні десятиліття цифрові технології проникли практично в усі сфери людського життя. Виробництво і продаж товарів, сфери інформації, послуг та розваг, освіта, медицина, і навіть сільське господарство не обходяться нині без комп’ютерів, інтернету, GPS-навігації, мультимедійних ефектів та ШІ. Водночас в окремих напрямках помітне явне відставання в темпах та масштабах цифровізації. Однією з таких галузей в Україні є музейна справа. Українські музеї зустріли еру тотальної цифровізації абсолютно непідготовленими. Тому вони є нині непривабливими для відвідувачів. Їхній вплив на формування світогляду сучасних громадян України і колективної пам’яті українського суспільства загалом залишається мінімальним. Дуже часто завадою цифрового прогресу в музейному середовищі є консерватизм й інертність самих музейників», – зазначають організатори дійства.

Учасники дискусії проаналізують причини такої ситуації, розглянуть конкретні позитивні приклади застосування цифрових/мультимедійних технологій у музейно-виставковій діяльності. Також спільно подумають про шляхи виходу з кризи.

Спікери: Микола Кушнір – історик, директор Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини та Євгеній Котляр – мистецтвознавець, завідувач кафедри монументального живопису Харківської державної академії дизайну і мистецтв, кандидат мистецтвознавства, професор.

Раніше «Шпальта» писала, що єврейський наратив в історії Буковини став темою першої зустрічі з циклу «Музейні дискусії».

 

Коментарі