Репортаж

Комедія потрібна більше, ніж драма: луганський та харківський театри про роботу та вистави на «Золотих оплесках» у Чернівцях

Луганський театр зараз працює у Сумах під одним дахом із сумським театром. А харківський ставить свою виставу для військових. Про вистави та роботи театрів – у матеріалі «Шпальти». 

У Чернівцях триває фестиваль «Золоті оплески». Крім показу вистав, відновили і їх обговорення. Щоправда, через комендантську годину це перенесли на ранок наступного дня.

Розпочали фестиваль виставами театрів із Луганська та Харкова. Автори поділилися з глядачами основними ідеями вистав та розповіли, як працюють їхні театри у час повномасштабного вторгнення. Про це читайте у репортажі «Шпальти».

Ставлять виставу для військових

Вистава «Нехай щастить!» за жанром – український народний фарс часів війни. За сюжетом це майже казка, де: «Жили собі, були собі дід та баба, і був у них онучок Іванко. Раптом прилетіли ворожі літаки й почали скидати бомби на діда та бабу. Тоді онучок Іванко взяв рогатку, виліз на велике дерево і шишками з рогатки почав збивати ворожі літаки».

Як розповідає режисер Степан Пасічник, саму виставу втілювали в реальність вже під час повномасштабного вторгнення, в активній фазі війни під час вибухів. Повертаючись до перших днів повномасштабного вторгнення, режисер пригадує, що ніхто не розумів, як працювати в таких реаліях: хтось із трупи виїхав за кордон чи бодай за межі Харківської области.

«Війна, обмаль можливостей, мінімум декорацій, національна тематика і гумор. Комедія зараз більше потрібна, ніж драма», – каже режисер.

Виставу створили за мотивами п’єси грузинського письменника Баси Джанікашвілі «Війнонька» («Гра у війну»). Сюжет роману зав’язаний навколо двох воєн – у країні та в сім’ї. Режисеру відгукнулася ця робота і він побачив паралелі з Україною.

У виставі задіяний актор із Харківського театру ляльок ім. Афанасьєва Павло Савельєв. Також у ній використали лялькових персонажів.

Режисер розповів і про роботу театру загалом. Вони часто виступали з цією виставою та продовжують це робити для військових. Степан Пасічник каже, що зараз більше потрібна комедія, ніж драма. Також він ділиться й тим, що наразі у їхнього театру немає підтримки держави, хоча каже, що сьогодні театр потрібний.

Два театри під одним дахом

На академічній сцені у перший день фестивалю свою виставу зіграв Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр.

Йдеться про сатиричну виставу «Іх там нєт». Постановка за п’єсою сучасної драматургині Алекс Вуд розповідає те, як російська державна система руйнує людину. Виставу поставив головний режисер театру Максим Булгаков.

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр відновив свою роботу у Сумах у серпні 2022 року.

Про це розповідає директор Олександр Гришков. Він ділиться тим, що нині театр усе робить власними силами та можливостями, не маючи жодної матеріально-технічної бази.

Їхній театр, що був оснащений сучасною технікою у Сєвєродонецьку, зруйнований. Зараз він працює під одним дахом із Сумським.

«Я вважаю, що зараз немає таких прикладів, коли два театри працюють на одній сцені зі спільними проєктами та колаборацією. Роботу вдалося відновити, і зараз даємо майже 10 вистав на місяць», – каже директор Луганського театру.

Дивіться також: афіша фестиваль «Золоті оплески» в муздрамтеатрі та золотий квиток.

Режисер Максим Булгаков розповідає, що їхня вистава – це сатирична комедія. У ній були й смішні моменти. Але, як каже режисер, під час її перегляду особливо не посмієшся. Також він додає, що для військових та цивільних людей потрібно робити різні вистави.

«Якщо ж військові хочуть відволіктися від війни, то цивільним треба показувати дещо інші речі. Історію про те, як не треба нам жити у майбутньому, про те, як звернутися до себе і подумати: «Що я не так роблю?» Але ця вистава – комедійна. Бо ніхто з нас, жоден із вас не думав, що так може бути, а виявляється, може», – каже режисер.

Раніше «Шпальта» писала, що 27 листопада у Чернівцях стартував фестиваль комедії «Золоті оплески». Центральна тема – «Комедія під час війни». Відкрили фестиваль символічно – у день народження Ольги Кобилянської.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі