Новини

Комедія під час війни: у Чернівцях розпочався фестиваль «Золоті оплески»

Наступного дня після вистави глядачів запрошують до обговорення. 

Учора, 27 листопада, у Чернівцях стартував фестиваль комедії «Золоті оплески».

Центральна тема фестивалю – «Комедія під час війни». Відкрили фестиваль символічно – у день народження Ольги Кобилянської.

До Чернівців приїхали театри з територій, котрі найбільше постраждали від воєнних дій. Розпочали фестиваль виставами «Іх там нєт» та «Нехай щастить». Їх зіграли Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр та Харківський державний академічний український драматичний театр імені Тараса Шевченка. Грали на академічній та сцені-майстерні відповідно.

Що відомо про вистави? 

Вистава «Іх там нєт» – це сюрреалістичний абсурд. Молодий актор Жан приходить на кастинг. Раптом він починає бачити глядачів там, де їх не повинно бути. Глядачі у залі, на подвір’ї, у квартирі – скрізь. Усе це – чиясь гра. А ти – лише персонаж у чужій виставі. Спробуй знайти вихід. Також ця вистава демонструє жалюгідність росіян, їхню безвольність, у яку їх закували. Вистава дозволяє глядачу на прикладі зрозуміти, що нам є за що боротися: за право бути вільними, за право бути вільними людьми на своїй землі.

Вистава «Нехай щастить!» за жанром – український народний фарс часів війни: »Жили собі, були собі Дід та Баба. І був у них онучок Іванко». Майже як у казці. І раптом прилетіли ворожі літаки і почали скидати бомби на Діда та Бабу. І тоді онучок Іванко взяв рогатку, виліз на велике дерево і шишками з рогатки почав збивати ворожі літаки.

«Золоті оплески» триватимуть ще три дні. Окрім театрів, що вже виступили, свої вистави підготували:

— Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого;

— Дніпровський драматичний молодіжний театр «Віримо!»;

— Харківський театр «P.S.»;

— Дніпропетровський обласний академічний молодіжний театр;

— Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.

Дивіться також: афіша фестивалю «Золоті оплески» в муздрамтеатрі та золотий квиток.

Золоті оплески

Окрім перегляду вистав, глядачів запрошують долучитися до «Форумів на канапі». Зазначають, що це невід’ємна частина фестивалю. На сцені-панорамі щодня о 10:30 будуть обговорення вистав.

  

Фото Ярослави Свідерської

Коментарі