Інтерв'ю, Перша шпальта

Охороняють школи, тролейбуси та відомих осіб: інтерв’ю з керівником поліції охорони у Чернівецькій області

Про роботу поліції охорони, що та кого вони охороняють, як будуть працювати під час блекауту – «Шпальті» розповіли Михайло Романюк та його заступник Степан Грицай.

Комунальні тролейбуси та маршрутки, об’єкти критичної інфраструктури, школи, багато магазинів та фізичних осіб у Чернівцях оберігає Поліція охорони.

Це державний озброєний орган виконавчої влади, який має право використовувати вогнепальну зброю та затримувати порушників і доставляти їх до поліції. 

Про те, які об’єкти у Чернівецькій області під охороною, що роблять поліціянти у школах, як стежитимуть за об’єктами під час блекауту та кого охороняли під час війни – в інтерв’ю з керівником Управління поліції охорони у Чернівецькій області підполковником поліції Михайлом Романюком та його заступником Степаном Грицаєм.

«Присутні в кожному населеному пункті»

– Головне завдання Поліції охорони – оберігати фізичних осіб та майно будь-якої форми власности. Тож будь-яка людина, якщо має на це законні підстави, може замовити фізичну охорону. Це коли охоронець супроводжує підзахисного.

Управління надає послуги не тільки в межах области. Це може бути субпідряд в інших регіонах. Нині працівники управління з Буковини несуть службу також на Київському центральному вокзалі.  

– Поліція охорони – це нова назва старої структури, нещодавно ми відзначили 71 річницю. Починали роботу як воєнізована охорона. За незалежної України стали спочатку Державною службою охорони. Відтак, після реформи міліції, наша структура є складовою Нацполіції, і з 2015 року наша служба стала Поліцією охорони.

Охороняють школи у всій області

Управління охорони поліції охороняє всі школи области. У навчальних закладах міста присутні працівники поліції охорони та є тривожні кнопки. 

– У районних центрах ми співпрацюємо з ОТГ. Охороняємо заклади комунальної власности, а найбільше – освітні. Наразі  Чернівецька область – єдина в Україні, яка охороняє такі заклади. Також ми забезпечуємо технічну охорону шкіл.

Як це відбувається: замість сторожів у школах встановлюють сигналізацію, і ми охороняємо заклади силами наших нарядів.

У Чернівцях усі загальноосвітні заклади під час навчального процесу фізично охороняють наші співробітники. З 8 до 16 години там присутній поліціянт охорони.

Крім того, це може бути й технічна охорона: тривожні кнопки, охоронна сигналізація, відеоспостереження. 

«Це важливо, адже керівництво навчальних закладів може контролювати, що відбувається на території школи та всередині: в коридорах, спортзалах тощо. Це допомагає попередити, наприклад, булінг, який досі може існувати серед підлітків».

– Фізичну охорону закладів освіти Чернівців ми здійснюємо з лютого цього року. За цей час жодного грубого порушення громадського порядку чи булінгу не відбулося під час навчального процесу. Проєкт має право на життя, і його підтримує депутатський корпус. Сподіваємося, він матиме підтримку, і його профінансують наступного бюджетного року. 

Чи допомагає це запобігати правопорушенню? 

– Фізична присутність нашого охоронця дає вчителям і дітям відчуття безпеки. Ставлення до людей у формі завжди було особливим. Людина у формі – це завжди про відчуття безпеки. Нині у всіх 49 навчальних закладах, які ми охороняємо у Чернівцях, це виправдало себе. Ми працюємо над тим, аби залучити до такої системи охорони заклади освіти у громадах области.

Щодо дитячих садочків Чернівців, наразі фізичної охорони там немає, але функціонують технічні засоби. А саме: відеонагляд, тривожні кнопки, охоронна сигналізація та пожежна сигналізація, каже заступник начальника Управління поліції охорони у Чернівецькій області Степан Грицай.

За словами Михайла Романюка, під час охорони навчальних закладів зауваження отримували лише від батьків. А саме через те, що у школах міста встановлений пропускний режим, і батьки не могли супроводжувати своїх дітей до класу.

– Під час воєнного стану в усіх навчальних закладах Чернівців ухвалили рішення не допускати до приміщення закладу батьків. Тому ми й отримували скарги від тих, хто хотів привести дитину в клас. Це були єдині зауваження. Але це свідчить, що охоронець належним чином забезпечував пропускний режим, згідно зі своїми посадовими інструкціями. 

До речі, працівників для охорони в освітніх закладах підбираємо, аби вони були в контакті з дітьми. Ми спостерігали, що діти підходять до наших охоронців, радяться з ними, й іноді це питання, які не мають стосунку до питань безпеки, каже Степан Грицай.  

Робота під час блекауту

Блекаут минулої зими позначився на роботі поліції охорони. Адже вся охорона працює через сигналізацію, яка має живлення від електроенергії. Тож довелося закуповувати джерела резервного живлення та збільшувати кількість патрулів.

– Зараз ми стали міцнішими, більш готовими до блекаутів. Щодо системи охорони, у нас є резервний пульт в укритті, адже працівники постійно моніторять об’єкти, за якими стежимо. 

В управлінні ми створили укриття згідно з усіма нормами. Також у нас є пункт обігріву, де можна погрітися, підзарядити телефон, випити чаю. Одночасно тут може перебувати до 100 людей.

На випадок блекаутів кількість нарядів працівників поліції охорони подвоюється.

– Донині від минулого року у нас працює 13 цілодобових нарядів на теренах области. У випадку блекауту їх буде 26. 

Крім того, наші працівники діють у єдиній дислокації з підрозділами Нацполіції. Це означає, що всі наряди поліціянтів, які є в місті та області, здійснюють ті самі функції для профілактики не тільки правопорушень, а й попередження крадіжок об’єктів, які під охороною.

А як щодо об’єктів, клієнтів, які під охороною? Всім потрібні генератори?

– Під час блекауту наш пульт охорони працює, навіть якщо вимкнуть електроенергію. Але клієнт самостійно забезпечує свій об’єкт резервними джерелами живлення. Адже сигналізація на певному об’єкті живиться від електроенергії. Там є акумулятор, але під час частих вимкнень електроенергії потрібне резервне живлення.

Річ у тім, що акумулятор, який встановлюють у приладі охорони, потребує резервного живлення. Адже його повний цикл заряджання – 24 години. Тож, якщо світло вимикають кожні 4-5 годин, він не матиме повного циклу зарядки. Тому треба мати резервні джерела живлення або генератор. Наші клієнти часто використовували автомобільні акумулятори та генератори. Об’єкти, які не мали резервного живлення, наші охоронці патрулювали разом із Нацполіцією та Нацгвардією.

Охороняємо відомих буковинців

– Багато цікавих і надзвичайно відомих осіб, серед них і вихідці з нашої области, неодноразово користувалися послугами охорони. Не можу називати їхні імена. Під час активної фази війни вони мігрували на теренах України, і ми здійснювали супровід і їх охорону. 

Фізичну безпеку приватних осіб у нас виконує окремий спецпідрозділ. Він займається супроводженням фізичних осіб та небезпечних вантажів. Єдина умова – ми можемо супроводжувати осіб лише до меж кордону України.

Нині сім працівників Управління поліції охорони у Чернівецькій області захищають державу на передовій. Один працівник загинув.

Фото Ігоря Константинюка

 

Коментарі