Новини

Музей Голодомору отримав від МВС понад тисячу архівних справ про геноцид українців

Більшість справ – про канібалізм, вони збігаються з піком смертності під час Голодомору – в березні-червні 1933 року. На думку правоохоронців, це демонструє сплановане доведення українців до стану відчаю та переходу за межу людської моралі.

Архівні справи для музею Голодомору

Фото Департаменту комунікації МВС України

До дня пам’яті жертв Голодомору у 1932-33 роках Міністерство внутрішніх справ передало у Національний музей Голодомору-геноциду 1022 справи періоду голоду на території України у минулому столітті.

Більшість з них про канібалізм. Вони стосуються періоду березня — червня 1933 року. Це збігається з піком смертності. Правоохоронці вважають, що це демонструє сплановане доведення українців до стану відчаю та переходу за межу людської моралі.

Як повідомляє Департамент комунікації МВС України, справи публічно передала Державний секретар МВС України Інна Ящук:

«Сьогодні ми оприлюднюємо архівні справи фонду 32 «Кримінальні справи судових та позасудових органів» з Галузевого державного архіву МВС України. Ми ставимо за мету показати суспільству та ввести в широкий науковий обіг документи архівів, як головне джерело у дослідженні Голодомору. Також це доказ вчинення злочину геноциду комуністичним режимом».

У повідомленні йдеться про те, що ці 1022 справи дають можливість історикам дослідити вплив комуністичного режиму. Саме він створив штучний голод, який доводив українців до стану відчаю та переходу за межу людської моралі. Мотивації канібалізму були продиктовані приреченістю людей.

«Можемо стверджувати, що голод впливав на психіку людини та її свідомість. Тому науковці ще мають вивчити ці архівні справи з точки зору медицини, психології, соціології, економічної географії та інших наук», – заявила держсекретарка МВС.

У вказаних справах в анкеті обвинуваченого спеціально обумовлена графа «громадянство і національність», і майже всі, хто значився у справах були українцями.

Нагадаємо, Хорватія визнала Голодомор 1932 – 1933 років геноцидом українського народу.

Коментарі