Новини

Хто більше не матиме права на відстрочку: у Раді готують законопроєкт щодо мобілізації

У законопроєкті зменшили кількість категорій осіб, котрі можуть отримати відстрочку. Зокрема йдеться про тих, хто здобуває другу чи третю освіту. Є зміни й для тих, хто має догляд за особами з інвалідністю.

Законопроєкт ілюстративне фото

Фото: АрміяInform/ у Раді готують законопроєкт щодо мобілізації

У Верховній раді України готують до реєстрації великий законопроєкт щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Про це повідомила заступниця голови Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла.

Що змінить законопроєкт 

Законопроєкт передбачає нову додаткову відпустку зі збереженням грошового забезпечення на 3 місяці військовослужбовцям, яких звільнено з полону.

Це не стосується тих, хто відмовився від подальшого проходження служби, й бажає звільнитися. Також для військових з’являться нові обов’язки щодо обов’язкового медичного огляду та лікування згідно з рішеннями ВЛК.

Тепер військові зобов’язані при собі мати військово-облікових документів і показати їх на вимогу представників ТЦК та СП.

Також з’являться нові підстави для звільнення військових:

— за власним бажанням для іноземців та осіб без громадянства;

— у зв’язку зі звільненням з полону (крім тих, хто добровільно здався у полон);

— у зв’язку з достроковим розірванням контракту для курсантів жіночої статі;

— у зв’язку з наявністю інвалідності І чи II групи;

— у зв’язку із проведенням організаційних заходів у розвідорганах, СБУ, УДО.

Орім вище написаних підстав, військовослужбовці під час дії воєнного стану мають право звільнитися з військової служби коли досягнуть віку 60 років. Можуть звільнитися за станом здоров’я. При цьому обов’язковим є рішення ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6 — 12 місяців.

Підставою для звільнення військових може бути вирок суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі чи обмеження волі. Ще одна підстава для звільнення — сімейні обставини або інші поважні причини.

Окрім цього, право на відстрочку від служби мають педагоги закладів фахової передвищої освіти.

Особи з інвалідністю можуть проходити військову службу

Особи з інвалідністю можуть проходити військову службу за власним бажанням, попри наявність підстав для відстрочки від призову під час мобілізації. Водночас зменшується коло громадян, які мають право на відстрочку по догляду за особою з інвалідністю І та II групи або яка потребує постійного догляду, до членів сім’ї першого ступеня споріднення, та усунення можливості ухилення від призову під час мобілізації шляхом оформлення фіктивного догляду за особами, які його потребують.

На разі право на відстрочку мають особи, що зайняті постійним доглядом за батьками дружини або ж чоловіка. Що стосується змін, то право на відстрочку будуть мати особи, які доглядають тільки за своїми батьками. Військові, які мають дружину або ж чоловіка з інвалідністю III групи, втрачають право на відстрочку.

Коло осіб, які мають право на відстрочку через догляд за особою з інвалідністю І та II групи або особою, яка за висновком МСЕК потребує постійного догляду, зменшать до членів сім’ї першого ступеня споріднення.

Йдеться про батьків та батьків чоловіка чи дружини, дітей, дітей чоловіка чи дружини. Це стосуватиметься й усиновлених дітей.

Зміни умов відстрочки для студентів

У повідомленні йдеться, що кількість охочих навчатися під час дії воєнного стану збільшилася у 2 — 3 рази не тільки через підвищення свого професійного рівня, але й для уникнення призову на військову службу.

Відтак у новому законопроєкті йдеться, що уникнути мобілізації, здобуваючи другу та  третю передвищу або вищу освіти не можна.

Розширять перелік осіб, яких візьмуть на військовий облік. Зокрема це стосується людей, які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах. Тепер на військовому обліку стоятимуть люди, яких засудили за вчинення кримінального правопорушення до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі зі звільненням від відбування покарання.

На обліку стоятимуть й ті, хто після закінчення закладів вищої освіти отримав військові звання офіцерського, середнього начальницького складів або, які отримали військові звання офіцерського складу після проходження військового вишколу за програмою підготовки офіцерів запасу.

Перевірятимуть посадовців

За умовами законопроєкту скасують заборону на надання відомостей про реєстрацію місця проживання чи перебування призовниками, військовозобов’язаними та резервістами при укладанні трудового договору.

Наразі уточнюють обов’язки місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій щодо мобілізації.  Йдеться про здійснення та забезпечення оповіщення та прибуття громадян до ТЦК та СП.

Також уточнюють порядок прибуття військовозобов’язаних та резервістів до ТЦК та СП під час мобілізації. Зокрема на підставі спільного розпорядження керівника місцевої державної адміністрації та керівника ТЦК та СП або розпорядження керівника ТЦК та СП.

Тепер Кабінет Міністрів України може затверджувати Порядок організації проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період на заміну внутрішнім директивним документам ЗСУ. Наразі уточнюють порядок присвоєння військового звання «рекрут».  Також запроваджують окремий військовий облік військовозобов’язаних та резервістів розвідувального органу Міністерства оборони України.

Раніше «Шпальта» писала, що Верховна Рада підтримала законопроєкти щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 діб, тобто до 14 лютого 2024 року.

Коментарі