Новини

«Треба будувати країну, яка варта пролитої крові»: режисер із Криму Сергій Кулибишев

У Чернівцях покажуть прем’єру вистави «Величне століття. Веселе». Вона про втілення тривожних роздумів про майбутнє України після війни.

Фото Максима Козменка

У Чернівецькому обласному музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської відбудеться прем’єра вистави «Величне століття. Веселе».

Режисер вистави Сергій Кулибишев розповів Шпальті, що це не лише театральна подія, а захоплива сага про шлях до самопізнання та повагу одне до одного. Для п’єси спеціально створювали музику.

За словами режисера, вистава, яка створена для обласного драмтеатру, є втіленням тривожних роздумів про майбутнє України після війни. У ній йдеться про те, як бути людьми, поважати одне одного та бути толерантними.

«Коли ми переможемо у війні, нам треба буде будувати державу таким чином, щоб не було соромно перед загиблими. Треба будувати країну такою, аби вона була вартою тієї крові, яка проливається. Ми не можемо повернутись до старого життя. Це безвідповідально. Не хочу, щоб життя у військових було драматичним, болючим. Хочу, щоб почалась відбудова не до старого, а до нового. Ми не маємо права проґавити шанс. Те, що буде після війни, закладається зараз», — сказав Сергій.

Сергій розповідає, що почав писати п’єсу майже рік тому, коли приїхав до Чернівців як вимушений переселенець.

«Це трагікомедія про візію України. Якщо загально, це про те — якою буде Україна після війни. Чи зміниться вона, чи залишиться такою, якою була до війни. Яким буде суспільство, люди, про що вони будуть говорити й мріяти», — ділиться Кулибишев.

Події розгортаються в селі, де мешканці повертаються до звичайного життя після перемоги у війні. Заява голови села, який втратив брата, відважного героя, стає причиною несподіваних змін у буденному житті громади. Найтаємничіші секрети людей виходять на поверхню, і глядачі поглиблюються у вир героїв.

П’єса виходить за рамки звичайного театрального досвіду, ставлячи перед глядачами запитання про цінності та перегляд поглядів на майбутнє. Тема гомосексуальності виступає як тригер для розкриття таємниць, що приховувались у селі Веселому протягом багатьох років.

Гомосексуальність — це лише привід розбурхати травми суспільства у селі Веселе, у якому не веселе життя. Камінгаут голови села розбурхує старі проблеми селища, які були приховані роками. Тема ЛГБТ у п’єсі — як тригер, але вистава не про це, а про глибше, каже режисер.

«Моя мета, щоб прийшли глядачі, які мають нейтральну позицію стосовно ЛГБТ або ж негативну. Вистава спочатку легка, весела, а потім після жартів глядачі залучаться в історію. Сподіваюсь, що люди замисляться», — говорить Сергій.

Трагедія і комедія сплітаються воєдино у дилемах смерті та життя, любові та ненависті, правди й брехні, традиційного і табуйованого. Вона змушує замислитися, що після війни наші світогляди можуть зазнати суттєвих змін, але Україна точно варта свого Величного століття.

Прем’єра запланована на 22 — 24 листопада. Вистава розрахована на глядачів віком 18+. Локація: сцена-майстерня театру.

Фото: Максим Козменко

Коментарі