Новини

Графіки склали й готові застосовувати: у Чернівціобленерго розповіли про готовність до можливого блекауту

На підприємстві тестують ресурс eSvitlo.cv. Він буде доступним лише для мешканців області. 

Архівне фото “Шпальти”

Минулого року через масштабні обстріли, руйнування об’єктів енергетики й окупацією росіянами частини території України, виникла надзвичайна ситуація в енергосистемі. Через це в усіх регіонах довелося застосувати погодинні відключення споживачів.

Директор з розвитку мереж АТ «Чернівціобленерго» Павло Світайло розповів «Шпальті» чи готові на Буковині до погодинних вимкнень електроенергії.

Графіки складені та готові до застосування

Він каже, що до можливих надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути в енергосистемі країни чи області завжди готові усі обленерго. Він зауважує, що графіки аварійних відключень споживачів складають і погоджують з регулятором щороку.
Цього року графіки склали завчасно та узгодили як з регулятором, так і з Чернівецькою ОВА. Вони готові до застосування.

«Зверніть увагу, графіки будемо застосовувати лише у випадку крайньої необхідності, якщо ворог продовжить енергетичний терор
нинішнього сезону холодів. Якщо подальших руйнувань об’єктів енергетики не відбудеться, то застосовувати графіки обмежень не буде потреби», —зазначає Павло Світайло. 

Водночас, без масованих обстрілів опалювальний сезон пройде у звичному режимі, енергосистема працює стабільно, енергоресурсів вистачить країні на увесь зимовий період.

Графіки змінили

Директор з розвитку мереж АТ «Чернівціобленерго» Павло Світайло каже, що складені торік графіки погодинних відключень (ГПВ) цього року дещо змінилися. Це пов’язано зі зміною кількості об’єктів життєзабезпечення, які увійшли до графіків відключень. Коли нові графіки активують, то кожен мешканець краю зможе ще раз переглянути їх і перевірити до якої групи належить його дім чи місце роботи.

«Поки графіки не запроваджено, станом на сьогодні на нашому сайті у рубриці «Інформація про відключення» оновлені дані відсутні», — додає Світайло. 

Кількість груп споживачів залишається незмінна – як і торік, їх є 18. Кажуть, що така кількість груп дає змогу більш гнучко реагувати при обмеженнях потужності області. Водночас поділ та наповнюваність груп незначно змінилися. Але про ці зміни буковинці зможуть
дізнатися лише після запровадження графіків. До того моменту не бачать сенсу їх оприлюднювати.

На скільки часу вимикатимуть світло

Якщо через можливі обстріли та руйнування енергооб’єктів в енергосистемі виникне дефіцит потужності й буде необхідність
обмежити споживання, то тривалість відключень споживачів залежатиме від лімітів, які дадуть Чернівецькій області.

«Ми прогнозуємо, якщо надані обмеження не перевищуватимуть 20% від потреби, то зможемо дотримуватися графіку відключень 4х4. Тобто, чотири години поспіль – гарантоване заживлення мешканців краю, дві години – відсутнє електропостачання, дві години можливого заживлення. Якщо обмеження буде більшим ніж 20%, то гарантувати графік 4х4 доволі важко», — кажуть в Чернівціобенерго. 

Інформацію щодо відключень можна буде знайти на офіційному сайті Обленерго, телеграм-каналі та фейсбук-сторінці підприємства. Крім того, готують додаткову опцію для мобільного застосунку, якщо стабілізаційні графіки все таки застосують. Для мешканців Чернівецької області працюватиме ресурс eSvitlo.cv. Наразі він ще проходить тестування.

Вам може бути цікаво: Оновлений графік, зменшені ліміти та штраф Обленерго: у компанії пояснили, як ці зміни вплинули на електропостачання Буковини. 

Коментарі