Новини

Оновлений графік, зменшені ліміти та штраф Обленерго: у компанії пояснили, як ці зміни вплинули на електропостачання Буковини

Чому світла після новорічних свят стало менше, ніж було в листопаді та грудні, чому на Буковині змінили формат графіків вимкнень електроенергії та за що оштрафували Чернівціобленерго, читайте в матеріалі Шпальти.

За однакових лімітів вимкнення можуть здійснювати по-різному. Як розповів Шпальті директор із розвитку електричних мереж АТ «Чернівціобленерго» Павло Світайло, це залежить від багатьох чинників: рівня споживання у конкретний час доби, погодних умов, обсягу генерації електроенергії та оперативної ситуації в енергосистемі загалом.

«Дефіцит електроенергії в системі, як і раніше, є. Він не зникав також і в ті дні, коли графіки були скасовані, і всі споживачі були заживлені за ліміту 190 МВт/год. Наприклад, під час новорічних свят. Погодинних вимкнень у ці дні не було, бо у святковий період традиційно зменшується споживання (здебільшого за рахунок великого бізнесу), тому потреби краю в електроенергії зменшилися», – додав він.

Вісімнадцять груп замість трьох для гнучкости графіка 

Графіки вимкнення електроенергії в більшості сусідніх областях мають не більше чотирьох основних груп споживачів. Натомість у Чернівецькій області їх вісімнадцять.

Графік вимкнення електроенергії у Хмельницькій області

Голова правління АТ «Чернівціобленерго» Олександр Ніверчук розповів, що побутових споживачів поділили на 18 груп, аби забезпечити гнучкість графіка.

«Раніше, ще до повномасштабного вторгнення рф, у нас було лише три групи споживачів, які зараз розділили на підгрупи. З трьома працювати легше, але з більшою кількістю – ефективніше. Кожна група споживала орієнтовно 80 МВт. Крім того, була ще й четверта – об’єкти критичної інфраструктури та соціального забезпечення. А загалом область споживала у середньому 320 МВт», – додав Олександр.

Він розповів, що ліміт потужностей для Буковини наразі значно менший. У середньому — 160-170 МВт. А коли ліміти збільшують, у компанії виникає питання, кого вмикати та кого вимикати. Щоб не було складности у технологічному процесі, три групи розбили на шість підгруп.

Водночас у компанії стверджують, що сьогодні у жодному регіоні України немає лише 3 чи 4 групи. В усіх областях кожна з груп ще має по три-чотири підгрупи. Тобто, у більшості регіонів споживачі поділені на 12-16 груп.

Оновлений формат та незмінний графік на декілька днів

Віднедавна, за прикладом інших областей, на Буковині також перейшли до сталих графіків, які не змінюють упродовж декількох днів.

«Ми працювали, щоб врахувати побажання краян можливість планувати свою роботу наперед. Тому зараз запроваджуємо оновлений графік, який буде показувати орієнтовні години ввімкнення/вимкнення на декілька наступних днів», – додали у компанії.

У новому графіку також з’явилися клітинки сірого кольору. Це той час, коли кожна група може бути заживлена — залежно від змін у лімітах споживання або зменшення споживання електроенергії.

Зразок графіку вимкнення електроенергії на Буковині

У Чернівціобленерго зазначають, що час сірих клітинок у графіку будуть використовувати як запасний для перемикання між групами, щоб виконати необхідні технічні та безпекові дії.

Чому оштрафували Обленерго?

Раніше Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила, що Чернівціобленерго «не дотримувалися принципу соціальної справедливости», а також «нерівномірно складали графіки вимкнень електроенергії». Як результат — компанію оштрафували на 85 тисяч гривень та зобов’язали «дотримуватися справедливих графіків вимкнень». Ми поцікавилися у компанії, чи вдалося усунути помилки у роботі після перевірки.

У Чернівціобленерго нам пояснили, що перевірку провели за скаргою споживача. Він поскаржився, що у нього не було світла, а через дорогу в сусідів воно було. Після вивчення документів з’ясувалося, що скаржник проживає на лінії, яка потрапляє під вимкнення за затвердженими погодинними графіками. А навпроти, через дорогу, йде лінія 10 кВт, яка живить два об’єкти життєзабезпечення – районну лікарню та РЕМ, котрі не можна знеструмлювати.

«Усе виявилося по-чесному. Але оштрафували Обленерго за те, що не поінформували цього скаржника про вимкнення. Це сталося через те, що на початку повномасштабного вторгнення регулятор заборонив оприлюднювати інформацію про вимкнення як таку, яку можна віднести до інформації з обмеженим доступом у воєнний час. А згодом вийшов наказ про відновлення інформування про вимкнення», – резюмують у компанії.

А також додали, що для оновлення інформації на офіційному сайті потрібен час, додаткові ресурси, ІТ-фахівці. Тому їм довелося залучити послуги сторонньої компанії для того, щоб привести сайт відповідно до вимог регулятора.

«Саме за ці декілька днів, коли ми ще готували оновлення формату інформування на сайті, нас і оштрафували. Наразі ми виконуємо всі ліцензійні умови, зокрема інформуємо споживачів про вимкнення не лише за графіками, а й про аварійні та планові роботи в мережах у межах, допустимих під час воєнного часу», – кажуть у Чернівціобленерго.

Коментарі