Новини

Завдяки НЕФКО у Чернівцях відремонтували 33 заклади: міняли вікна, світильники та систему опалення

У Чернівцях міжнародна фінансова організація НЕФКО продовжує підтримувати зелені проєкти в Україні. За 5 років в рамках проєкту в місті енергомодернізували 33 будівлі.

Ліцей №13

Енергомодернізацію установ соціальної сфери в Чернівцях розпочали у 2018 році. Майже всі об’єкти встигли завершити до повномасштабного вторгнення. Стосовно ще однієї будівлі, ремонт якої планують завершити до вересня 2024 року, місто отримало додатковий грант.

Про це на преспідході сказав заступник міського голови Василь Зазуляк.

Роботи проводили у закладах, які були найменш енергоефективними. За його словами, у наступному році планують завершити заходи з енергоефективності у ліцеї №18. Там утеплять фасади, зроблять нову систему опалення, замінять вікна й відремонтують дах.

Система опалення в ліцеї №13

За словами директорки ліцею №13 Любові Яворської, завдяки енергоефективності температура в школі піднялась на кілька градусів. До прикладу, у спортзалі температура раніше падала до 12°C, а нині становить 18-20°C. Економія теплоносія збільшилась удвічі.

Що зробили

У рамках проєкту НЕФКО провели капітальний ремонт 16 шкіл, 15 дитячих садків та лікарню №1 та поліклініку №1, яким бракувало енергоефективності й тепловтрат. Загалом зробили термомодернізацію огороджувальних конструкцій та заміну систем опалення будівель.

Це посприяло економії первинної енергії 39%. Такі інвестиції мають на меті прокласти для України узгоджений із ЄС шлях до сталої відбудови та швидшого переходу до енергоефективності.

Економія місцевого бюджету

Міський бюджет заощадить приблизно 1,73 мільйона євро на рік.  Температурний режим у приміщеннях наразі коливається в діапазоні 19–22°C. Реалізація проєкту стосувалася майже 18 тисяч дітей та персоналу, а також 23 тисяч пацієнтів.

Співфінансування

Співфінансування проєкту реалізували коштом кредиту НЕФКО в розмірі 4,4 млн євро, грантового фінансування E5P у розмірі 3,8 млн євро та місцевого внеску в розмірі 2,6 млн євро. Сумарно це становить 10,8 млн євро.

Що зробили в рамках проєкту

У рамках проєкту впровадили дві групи заходів. Термомодернізували огороджувальні конструкції й замінили системи опалення в будівлях.

Зокрема, проєкт передбачав утеплення стін, покрівлі та підлоги, ремонт фасаду, вдосконалення систем вентиляції, встановлення систем вентиляції з рекуперацією тепла та індивідуальних теплових пунктів. Також встановили нові енергозберігальні вікна та двері, а також замінили застарілі світильники на світлодіодні лампи.

Коментарі