Перша шпальта

У Чернівцях спеціалізовані собаки допомагають у спецопераціях із затримання злочинців. Відео

Спеціалізовані собаки допомагають у пошуку, затриманні та виявленні правопорушників та підозрюваних.

На фото спеціалізовані собаки спецпідрозділу

Спеціалізовані собаки у Чернівцях допомагають у спецопераціях із затримання злочинців бійцям спецпідрозділу «Корд» ГУНП в Чернівецькій області.

Собаки, що працюють у цьому підрозділі — брати по маминій лінії. За породою вони бельгійські вівчарки. Як розповів, спецпризначенець-кінолог, ім’я якого ми не можемо розкрити, у них є два собаки.

«Собаки спеціалізуються на пошуку, затриманні, виявленні фігурантів – людей, які вчинили кримінальні злочини. У нас два собаки: одному – два роки, іншому – майже п’ять. Тренувальний процес для них почався з дня, коли ми взяли собак на поруки», — каже боєць спецпідрозділу «Корд». 

Боєць КОРДу

Один із собак підрозділу отримав найвищу нагороду у конкурсі «Чотирилапі захисники». Він у підрозділі вже чотири роки.

«У нас всі собаки працюють однаково добре: і моя собака, і мого колеги. Ми працюємо не для нагород, ми просто робимо свою роботу. Собака свою, а я свою».

Бійці кажуть, що під час тренувального процесу одне з основних завдань — соціалізація собаки. Тому ці чотирилапі не бояться висоти, темряви, замкненого приміщення й різких звуків. Каже, що собака постійно має з ними всюди гуляти, гратися. Крім того, на кожному виїзді, незалежно від того, потрібен пес чи ні, але він має бути присутнім.

Спецпризначенець додає, що собака має звикнути до бойової групи, а група – до собаки. Також він розповідає, що чотирилапі часто живуть разом із бійцями вдома. Це потрібно для кращого звʼязку між ними.

«Ми їх вважаємо не просто собаками, а співробітниками. Просто більш контрольованими, аніж ми. Для того, щоб він показував кращий результат, він має бути членом групи».

Раніше «Шпальта» писала, що собака чернівецького КОРДу став кращим в Україні у номінації «спеціального призначення». Серед нагороджених – 23 службових собаки з різних органів безпеки та оборони. Захід відбувся 20 жовтня за ініціативи громадської організації «Кінологічна спілка України».

 

Коментарі