Новини

«Ніколи спортсмени з одного клубу не завойовували дві медалі»: чернівецькі каратисти про виступ на чемпіонаті світу

Українські каратисти Валерій Чоботар і Андрій Заплітний привезли з чемпіонату світу з карате до Чернівців бронзові нагороди. На цих змаганнях дозволили виступати російським спортсменам під нейтральним прапором. З одним із них у поєдинку за бронзову нагороду зустрівся чернівчанин Валерій Чоботар.

Фото: Валерій Чоботар

Валерій Чоботар, каратист із Чернівців, здобув бронзову медаль, перемігши росіянина у малому фіналі. З ним розділив перемогу його учень, Андрій Заплітний, який також виборов бронзову нагороду. Цей чемпіонат вважається одним із найпрестижніших у світі карате, і спортсмени готуються до нього усе своє життя. Потрапити на цю арену — це вже велика перемога, а перемога в фіналі залишає назавжди слід в історії.

Шпальта розповідає про почуття спортсменів після виступу на турнірі. Також Чоботар ділиться емоціями від перемоги та розповідає, як морально складно було змагатися проти росіянина та чому не міг йому поступитись.

«Ми лише почали свій шлях, почали писати історію»

Валерій Чоботар змагався у категорії до 84 кілограмів з каратистами з Алжиру, Німеччини, США, Австралії. Валерій вийшов до бронзового фіналу.

Він каже, що подібних до нього досягнень в історії України в цьому виді спорту було мало. Важливість такої перемоги стає більшою, коли її завойовують у поєдинках на такому високому рівні.

Фото: Валерій Чоботар

«Всі розуміють, хто є хто»

Каратист розповів про свою психологічну готовність до змагань і зазначив, що у багатьох видах спорту з’явилися «нейтральні» спортсмени. Проте наша команда розуміла, що таке може трапитися. А тому Валерій відзначив, що перемога над росіянином така, як і над будь-ким іншим, проте підкреслив, що це втричі приємніше.

«Ми розуміли, що в них дуже потужна фінансова база. І вони зможуть купити собі місце. Саме так вони й зробили — скористались цією можливістю. росіянам дозволили виступати під нейтральним прапором, але всі розуміють, хто є хто», — каже спортсмен.

Як капітан національної збірної, Валерій рішуче хотів перемогти саме росіянина. Те, що ця зустріч відбулася в бронзовому фіналі, додало ще більше мотивації.

«Дуже велика відповідальність на мені та на тренерському складі. Я розумів, що ця перемога буде дуже важлива для України. Тому емоції були на вищому рівні. Це був один із найважчих поєдинків, тільки в емоційному плані», — розповідає Чоботар.

«Рідко вдається спортсменам з одного клубу здобути дві медалі»

Вихованець Чоботаря Андрій Заплітний здобув також третє місце. Він каже, що ця перемога стала особливою, оскільки в історії українського карате це може бути першим випадком, коли вихідцям з одного клубу вдалося здобути дві медалі на чемпіонаті світу.

«Це надзвичайні емоції. В історії України нікому це не вдавалось, і це була як прикраса цього турніру. Також для Андрія це був “золотий” рік. Він здобув “золото” чемпіонату Європи та на Європейських іграх, і закрив сезон “бронзою” світової першості. Це для мене також як маленька перемога», — ділиться каратист.

«Золотий рік для Заплітного»

У поєдинку за третє місце Заплітний змагався проти бронзового призера попереднього чемпіонату світу — американця Томаса Скотта. Каратисти мали рівну кількість балів — 5:5, але чернівецький спортсмен отримав перевагу «першого безальтернативного бала» та здобув перемогу. Бронзова медаль стала першою для Заплітного на рівні чемпіонату світу.

«Емоції зашкалювали перед та після поєдинку. Я дуже радів за Валерія, який виграв спортсмена з країни-агресора. І в мені була буря емоцій. Тобі треба правильно налаштуватись, заспокоїтись, вийти на свій поєдинок і зробити максимум», — розповідає Андрій.

Фото: Андрій Заплітний

Перемога має велике значення для нього, попри всі свої попередні титули. Наразі вони готуються до Всесвітніх ігор, які відбудуться в Китаї через півтора року. Ці змагання на рівні з Олімпіадою, тому налаштовані привезти додому золото.

«Суперник радів за мене. Це дорогого вартує»

Попри інтенсивний характер змагань, Заплітний висловив повагу до свого суперника Томаса Скотта зі США та зазначив, що це дуже конкурентний і досвідчений спортсмен.

«Хочу подякувати моєму супернику. Він дуже конкурентний, учасник Олімпійських ігор та чемпіон свого континенту – перемагав на Панамериканських іграх. Протистояння було серйозним. Усі певно бачили його емоції, коли він радів за мене, хоча і програв. Це дуже дорогого вартує, йому велика повага», — ділиться Заплітний.

Фото: Андрій Заплітний

Завдяки цій перемозі вони отримали кваліфікацію на Всесвітні ігри, які мають найвище значення для карате, оскільки на цих змаганнях будуть представлені лише 8 спортсменів у кожній категорії.

«Зараз півтора року буде серйозна підготовка. Всі сили будуть направлені туди. Це зараз найвищий рівень в карате. А чемпіонат світу – це відбірковий турнір», — підсумував Чоботар.

Остання ліцензія, яку отримували Чернівці, була у 1996 році.

Фото: Валерій Чоботар

Коментарі