Інтерв'ю, Перша шпальта

«Ця тема стосується кожної сім’ї»: продюсерка Поліна Герман про перший український психологічний трилер

У кінодрамі «Між нами» порушують теми сімейного насилля, наркотичної залежности, становища жінки в суспільстві та ПТСР.

Поліна Герман. Фото надала Поліна Герман

У кінопрокаті 2 листопада з’явиться психологічний трилер ігрової повнометражної дебютної стрічки режисерки Соломії Томащук «Між нами/Between Us». Фільм створений компанією «UP UA STUDIO» за підтримки Держкіно.

Сюжет розгортається навколо аб’юзивних стосунків двох жінок. У центрі подій – дівчина Саша з травматичним минулим та хаотичними любовними стосунками, яку зіграла Анастасія Пустовіт («Коли падають дерева», «Перші ластівки»).

Поруч із нею – акторка Ірма Вітовська («Брама», «Мої думки тихі», «Коза Ностра. Мама їде», «БожеВільні»), яка втілює образ лікарки Ані. Одного дня долі героїнь перетинаються: жінки стають заручницями випадкового вбивства, яке радикально змінює їхнє життя.

Автори фільму зазначають, що порушують низку актуальних гостросоціальних тем: сімейне насилля, наркотична залежність, становище жінки в суспільстві та ПТСР.

Продюсерка стрічки Поліна Герман розповіла в інтерв’ю «Шпальті» про зйомки фільму під час карантину, як вдалося знімати на дорогих локаціях, як війна вплинула на дистрибуцію й вихід фільму у прокат та яке кіно сьогодні актуальне.

Поліна Герман. Фото надала Поліна Герман

«Це дуже жіноча історія»

Над фільмом «Між нами» розпочали працювати 2019 року. Тоді до Поліни Герман прийшла Соломія Томащук з ідеєю та сценарієм. Вони подалися на конкурс у Держкіно.

Це дуже жіноча історія, нетиповий жанр для України – трилер, і тому мене як продюсерку це дуже зацікавило. Подумала, що буде дуже цікаво спостерігати за двома героїнями різних вікових категорій. Думаю, кожна третя сім’я тоді в Україні зіштовхувалася з темою конфлікту сім’ї. Вона дуже близька більшості й актуальна не тільки в Україні та Європі, а й у всьому світі.

Власне зйомки фільму почали влітку 2020 року, тоді тривала пандемія ковіду. Взагалі у нас був цікавий період, бо коли ми почали препродакшн – це був лютий-березень 2020 року, і тільки-но починали формувати команду, проводити кастинги, – почалася пандемія. Довелося все заморозити.

Коли в Україні дозволили працювати, у травні 2020-го ми повернулися до роботи, доробили препродакшн і назначили зйомки на серпень.

Знімали невеличкою командою, оскільки були карантинні обмеження, іноді важко було домовитися з локаціями тощо. Та загалом, якщо порівнювати умови з нинішніми, коли країна перебуває в стані війни, думаєш, який був гарний час.

Ми знімали дуже швидко, лімітовано. Бо це дебютна робота і був обмежений бюджет. Не могли собі дозволити, скажімо, зайвий знімальний день та інше.

«Ми всі переживаємо внутрішні конфлікти та пошук себе»

Чому обрала продюсувати цю тему? Є декілька рівнів і причин, коли продюсер бере проєкт. Найперше – актуальний жанр, друге – кожен продюсер чи режисер працює над проєктом, який йому близький чи зрозумілий. У стрічці «Між нами» – конфлікт між дівчинкою та матір’ю, пошук матері. Для мене це було дуже актуальне та близьке. Ми всі якоюсь мірою переживаємо свої внутрішні конфлікти та пошук себе, тож, коли вперше прочитала сценарій, побачила якусь спорідненість із головною героїнею. Мені було цікаво працювати над цим матеріалом.

Щоразу, коли створюєш фільм, разом із героями проживаєш їхнє життя. І це як психологічна робота і над собою, і над меседжами, які ти закладаєш у фільм.

Кіно загалом повинно щось змінювати, тож коли ти порушуєш якусь тему, то привертаєш так чи інакше увагу. Мені здалося, що це тема, яка стосується кожного, якоюсь мірою кожної сім’ї. Крім того, під час роботи над проєктом я проживала особисту драму.

Акторів обрали ще до початку роботи над проєктом

Декількох головних героїв, які знялися в стрічці, автори обрали ще до початку роботи над проєктом і отримання фінансування. Режисерка Соломія Томащук, маючи сценарій, уже розуміла, якими повинні бути головні герої.  

Коли ми створювали тизер для пошуку фінансування, у ньому знялися Ірма Вітовська, Настя Пустовіт та Діма Сова. Три герої у нас були визначені ще до зйомок фільму.

Під час обговорення сценарію стрічки з режисеркою, відразу змалювали, кого хочемо бачити в головних ролях. Покоління 40+ – у нас Ірма Вітовська. Вона унікальна, тому одразу визначили, що повинна бути в стрічці. З молодого покоління режисерка бачила на роль Настю Пустовіт. Коли я побачила її в тизері, мені сподобалося.

Ірма – дуже відкрита до пропозицій проєктів у фільмах. Коли вона прочитала сценарій, їй дуже сподобалося, і вона, мабуть, одразу погодилася.

Вважаю, що в нашому фільмі дуже гарний кастинг, актори дуже професійні та дуже відомі в Україні. Це важливо.

У стрічці дуже дорогі локації

Стрічка «Між нами» стала однією з переможців 11-го конкурсного відбору кінопроєктів Держкіно та отримала державну фінансову підтримку в 11 мільйонів 200 тисяч 124 гривні (100%). Поліна Герман каже, що зняти фільм можна за будь-яку суму. 

Все залежить від мотивації: якщо ти хочеш зробити проєкт – зробиш це. Ми не тільки хотіли виконати цей проєкт, але й зробити його дуже якісно: з дорогими локаціями, технікою, акторами. Це речі, які вартують грошей, і ти не можеш домовитися по бартеру.

Задовго до 2020 року я хотіла втілити в життя досвід продакт-плейсменту. Тому коли зрозуміла, що ми хочемо робити локації такого рівня, то нам потрібні додаткові кошти. Але це можуть бути не фізичні гроші, а бартер. Наприклад, ти домовляєшся за локацію, але це не вважається допкостом у бюджет. Так у нас з’явилися декілька партнерів.

Завдяки їм ми змогли зробити зйомки на вищому рівні. У нас були дуже високого рівня локації. І це завдяки компанії, яка надала нам шоурум, де дуже дорогий ремонт, і це не просто побудована декорація, а дійсно реальна житлова квартира дуже високого рівня. Також ми вдячні за надання локацій одній мережі автозаправних станцій та клініці.

«Скасувала всі зустрічі та емігрувала в Америку»

Стрічку «Між нами» планували запустити в прокат до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Але війна внесла дуже багато корективів.

У лютому, в день повномасштабного вторгнення, ми повинні були бути на Одеському кіноринку. Я отримала лист про те, що Одеський кінофестиваль скасував усі зустрічі, події. Тоді ми мали домовленість з іншим дистриб’ютором. Фільм планували дати в прокат восени 2022 року. Коли почалася війна, зрозуміли, що це не на часі й треба все відкласти.

Коли почалася війна, Поліна емігрувала з сином до Америки. Нині проживає в Лос-Анджелесі. Продовжує працювати з командою дистанційно.

Емігрувала, бо маю 14-річного сина, рятувала його від війни.

Минув рік в еміграції, і я зрозуміла, що треба повертатися до незавершених справ. Дистрибуція – це останній рівень у кожному проєкті, і його теж треба завершити.

Поліна Герман. Фото надала Поліна Герман

Так, торік ми влаштували благодійний показ стрічки «Між нами» в Будинку кіно у Києві. На фільм звернули увагу команда «FILM.UA Distribution». Ми домовилися про співпрацю. Вважаю, все сталося якнайкраще, бо «FILM.UA Distribution» – потужний дистриб’ютор. Мені дуже приємно, що їхня команда перейнялася нашою стрічкою та побачила меседжі, які ми заклали, коли почали працювати над цим проєктом.

Стрічка «Між нами« виходить у прокат в Україні 2 листопада. Поліна не зможе бути присутня на показах, адже нині невиїзна,  перебуває в США в межах програми для українських біженців.

Але Україна «приїде» до мене. Ми запланували декілька прем’єр стрічки в Лос-Анджелесі, Маямі, Чикаго та інших американських містах. Зокрема, 9 листопада буде прем’єра стрічки в Лос-Анджелесі в кінотеатрі у Беверлі-Хіллз.

Власне, до дистрибуції стрічку демонстрували на різних кінофестивалях у Німеччині (Гамбург), в Індії тощо.

У стрічці є відлуння війни

Поліна Герман каже, що історія в стрічці «Між нами» не прив’язана до якогось періоду чи року. Цей фільм актуальний як нині, так і в недалекому майбутньому. 

Історія та жанр стрічки дуже універсальні, вона про сімейні цінності.

У фільмі також простежується відлуння війни. Головний герой, якого грає Дмитро Сова, повертається з війни, що триває в Україні ще з 2014 року.

Поліна вважає, що кожен фільм має знайти свого глядача. «Між нами» – стрічка для широкої авдиторії, яка любить трилери.

Це не комедія, на яку можна піти всією сім’єю, це інша цільова авдиторія, і це обмежує прокат. Попри це, сподіваюся, що цей фільм знайде свого глядача і все відбудеться на високому рівні.

Власне, мені цікаво, як відреагує на нього українська та американська публіка в Америці. Але хочу відзначити, що торік, під час Днів українського кіно в Америці, людина, яка розписує фільми в кінотеатрі, відібрала нашу стрічку. Це була американка африканського походження. Вона сказала, що це її улюблений жанр та стрічка. Це було несподівано, я була приємно здивована. Бо спершу мала побоювання, що для американської публіки він буде незрозумілим. Бо є таке припущення, що американська публіка досить ледача та не любить читати субтитри. Тож, якщо на показ прийдуть американці, буду рада.

«Привертати увагу до України – для мене пріоритет»

Поліна каже, що війна в Україні дуже багато змінила. Нині у кінематографів фокус уваги на документалках, які повинні привертати увагу до соціальних проблем у країні. 

Працюю над фільмом про екологічну ситуацію в Україні: як війна знищує природу та екологію в країні – «Дівія». Якби мене раніше запитали, чи хотіла б я знімати документалки – звісно, так, але не на цю тему. Тепер для мене це найголовніший проєкт, адже треба привертати увагу до цієї теми та України загалом. Бо інакше дуже швидко світ про нас забуде. Коли ти перебуваєш в еміграції, бачиш це зовні. І хочу сказати, що рік тому інтерес до України у світі був значно більшим.

Тому щоразу, коли є привід показати українське кіно, фандрейзинг чи події, пов’язані з нашою країною, для мене це пріоритет.

Поліна Герман мріє створити сімейний фільм: дитяче сімейне кіно, добру казку чи новорічну комедію на кшталт «Один удома», яку можна всією сім’єю переглядати в кінотеатрі. Сподівається, цей час невдовзі настане.

 

Коментарі