Новини

Чернівецька ОВА перевіряла Місто добра – благодійники здивовані зауваженнями та відсутністю попередження про перевірку

Благодійники запевняють, що про візит їх не попереджали. Голова комісії натомість стверджує, що перевірка була плановою.

Сьогодні у Місті добра відбулася перевірка релокованих соціальних закладів з Одеської та Миколаївської областей. За словами заступниці голови Чернівецької ОВА Юлії Грицку-Андрієш подібні перевірки проводять у всіх закладах, де діти перебувають цілодобово. 

«Ці перевірки ми здійснюємо за дорученням нашої віцепрем’єр-міністерки та Національної соціальної сервісної служби. Це те, що ми маємо провести після перевірки з Києва у Магальському інтернаті. В результаті матимемо рекомендації, як можна покращити умови перебування дітей», – каже Юлія Грицку-Андрієш, яка є головою комісії.

Юлія Грицку-Андрієш

Перевірки у закладах почалися 3 жовтня. За словами заступниці голови Чернівецької ОВА, увага комісії була сфокусована на умовах проживання дітей та документації. Крім цього, до релокованих одеських закладів приїхало керівництво, яке теж долучилося до перевірки. 

«Жодної дитини не було всередині під час перевірок, бо вони гуляли на вулиці. Хороша погода, сприятлива. Я думаю, що ми не завдали шкоди дітям і малюкам. Наше головне завдання – зробити їхні умови перебування комфортними, відповідно до нормативів», – зауважила Юлія Грицку-Андрієш.

Але у Місті добра запевняють, що про планову перевірку їх не попереджали.

«Про цю перевірку написали листи аж до Миколаєва та Одеси, проте не було жодного листа у Чернівці, на вулицю Річна, 10. Тобто ми про неї не знали. Нам повідомили, що це була перевірка інституційних закладів, які перебувають у Місті добра. Але вони перевіряли нашу документацію, наших працівників, наші кухні, наші спальні без жодного листа чи запиту до нас. Ні директор, ні юристи нічого не отримували», – запевняє Марта Левченко.

Марта Левченко

Директорка Міста добра Лілія Рачковська додала, що листи про перевірку надіслали лише Одеській та Миколаївській обласним радам.

Марта Левченко додає, що комісія висунула декілька зауважень та не підкріпила їх конкретними нормативами. За її словами, організація отримала зауваження про те, що немає паспорта на градусник. Також сказали, що потрібно було зняти одну опорну стіну і доставити столи в столовій, хоча в цьому потреби нема, тому що кожна їдальня забезпечує свій корпус.

«До нашої собаки-каністерапевтки Бренди теж були питання – щодо її обстеження. Наші «хвостики» всі обстежені, мають міжнародні паспорти, всі щеплення. Також було зауваження, що стаканчики із зубними щітками дітей надто близько одна до одної. Нам насправді дуже цікаво, де є такі нормативи. Можливо, вони є, і нам треба ставити їх не поруч, а через стаканчик», – каже благодійниця.

Як заявила Марта Левченко, Місто добра завжди готове до перевірок, але через них практично пів дня установа не змогла працювати. 

«Ми відкриті, хочемо підставляти державі плече. Але ще ми дуже хочемо конструктивної співпраці. Якщо лист зміг дійти від Чернівецької области до Миколаївської, то, вочевидь, він міг би дійти і до нас, до Міста добра, щоб нас також попередити. Ми хочемо прозорої комунікації для того, щоб забезпечити максимально права і захист дітям у їхньому перебуванні. Щоб це було плече, а не підніжка», – додала Марта Левченко.

У Чернівецькій ОВА ж запевняють, що про перевірку повідомили всі сторони, а графік є у відкритому доступі. 

«Перевірка була запланована на 20 жовтня, але вона (Марта Левченко – авт.) попросила перенести на пізніше, бо вона була в Києві. Ми пішли назустріч і перенесли її на пізніше. Ми дотрималися всіх бюрократичних процедур», – заявила Юлія Грицку-Андрієш.

У відповідь представники Міста добра попросили показати лист або інші документи, якими в ОВА попередили б громадську організацію про перевірки. Кажуть, що відповіді на цей запит поки не отримали.

Результати перевірок згодом мають обговорити на засіданні комісії. На основі цих висновків соціальні заклади отримають рекомендації щодо покращення умов проживання.

Коментарі