Новини

Замість заочного — дистанційне: Кабмін погодив законопроєкт про вдосконалення навчання у вишах

Студентам пропонують самостійно регулювати терміни навчання, а також обирати спеціальність після 1 або 2 курсу навчання.

Фото ілюстративне: Марієнко Андрій / УНІАН

Кабмін погодив законопроєкт про вдосконалення освітнього процесу у вишах. Відтак не буде заочної форми навчання, студентам пропонують самостійно регулювати терміни навчання, а також обирати спеціальність після 1 або 2 курсу навчання.

Про це повідомили у пресслужбі Кабміну.

«Оптимізуємо вищу освіту та наближаємо до європейських стандартів. Тепер у студентів буде більше свободи дій. Вони вибиратимуть, скільки вчитися, які саме предмети цікаві й навіть зможуть змінювати спеціальність після 1–2 років навчання», — пише віцепремʼєр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У повідомленні йдеться, що студенти за контрактом можуть регулювати термін навчання. Наприклад, пришвидшити навчання й завершити бакалаврат за 3 роки замість чотирьох. Чи навпаки — отримати ступінь за 6 років. Зауважують, що це допоможе формувати зручний графік, якщо студент працює чи хоче приділити більше уваги певним предметам.

Обирати спеціальність студенти будуть після першого чи другого курсу, а замість заочного чи вечірнього буде дистанційне навчання.

«Заочна форма навчання — радянський рудимент освіти. Дистанційне навчання показало себе ефективніше, ніж купування дипломів та освіта “для галочки”», — йдеться у повідомленні. 

Водночас студенти, які зараз здобувають освіту за вечірньою та заочною формами навчання, зможуть закінчити свої програми в такому ж форматі. На відміну від заочної та вечірньої, дистанційна форма не потребує регламентації, а студенти самостійно можуть обирати час і місце для занять у межах графіку навчання, додають у Міносвіти.

Детальніше про те, що зміниться — на ілюстраціях:

Коментарі