Репортаж

Шлях, що з’єднає розділені між державами сім’ї: у селі Шепіт на Вижниччині ремонтують прикордонну дорогу

Дорожнє покриття встеляють на двокілометровій ділянці поблизу лінії кордону.

На Буковині ремонтують дорогу, що веде до українсько-румунського кордону. Оновлене покриття встановлюють у селі Шепіт на Вижниччині. 

Близько половини фінансування покрив грант від Європейського Союзу, решту — Держбюджет України. Загальна вартість робіт склала понад 2 мільйони євро.

Наразі ремонт завершили приблизно на 70%. Про це заявили у Службі відновлення та розвитку інфраструктури  у Чернівецькій області.  Наразі встановили підпірні стінки, встелили підсилення дорожнього покриття та нижній шар асфальту. 

«Складнощів у роботі немає, але все залежить від погодних умов. Це гірська місцевість, тому погода тут непередбачувана. Загальна протяжність ремонту, два кілометри. Готово близько 1400 метрів», – каже заступник начальника Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Чернівецькій області Андрій Мельничук.

У майбутньому в Шепоті також планують облаштувати контрольно-пропускний пункт, тому відрізок протяжністю 2 кілометри має стати початком нового транспортного коридору з Румунією — розповідає начальник відділу з питань міжнародних відносин та транскордонного співробітництва Чернівецької обласної ради Олексій Волощук.

«Цей ремонт ми планували дуже давно. Розробка проєкту розпочалась у 2016 році, ми довго узгоджували, який саме пункт пропуску з Сучавською повітовою радою будемо розвивати та прийшли до висновку, що пріоритетним для обох областей буде перетин “Шепіт — Ізвоарелє Сучевей”. Ще один дуже важливий момент: з обох сторін кордону – українськомовні села, тому нам потрібно їх нарешті з’єднати», — розповідає Олексій Волощук.

Посадовець переконаний — якщо продовжувати розвивати сполучення з цим регіоном, то це привабить туристів, а гірська місцевість може стати «українською Швейцарією».

Під час радянської окупації, новостворений кордон розділив безліч родин, які жили у сусідніх селах — каже голова Селятинської сільської територіальної громади Валерій Полянчук

«Шепіт — моє рідне село. Відкриття цієї дороги відкриє нові можливості для розвитку громади. В першу чергу — економічний розвиток завдяки туризму. По-друге — відновляться родинні зв’язки, бо у багатьох жителів є рідня у сусідніх румунських селах» — переконаний Валерій Полянчук.

Ремонт ділянки обіцяють завершити до кінця року. Після цього планують ремонт подальших ділянок дороги, а також облаштування транскордонного коридору у ще одному гірському селі — Руська. Він має з’єднати населений пункт із румунським селом Ульма.

Коментарі