Новини

Призупинення повноважень депутатів ОПЗЖ на Буковині: думки голови облради та політолога про відповідний проєкт рішення

Юридично депутати можуть продовжувати свою політичну діяльність у раді після розпуску фракції.

Фото Чернівецької ОВА

У Чернівецькій обласній раді зареєстрували проєкт рішення про призупинення повноважень депутатів фракції ОПЗЖ. Учора, 18 жовтня, відповідний проєкт подав депутат Чернівецької обласної ради від фракції «Народний контроль» Андрій Кухарук. 

«Маємо завершувати питання з ОПЗЖ в області. Цього від нас очікує громада. Обласна рада, в якій є  депутати проросійських партій, завжди буде виглядати, як місце, де панує політична корупція, договорняки та люди нам просто не будуть довіряти, якщо ми сидітимемо поряд із ними», – пише Андрій Кухарук. 

 У своєму дописі депутат зауважує, що це не особисте, а політична і громадянська позиція. У проєкті рішення йдеться про призупинення повноважень таких депутатів, як Олександра Болтунова, Олега Глухова, Михайла Жара, Валентини Карапчієвської, Василя Онофрея та Світлани Постевки.

Очільник Чернівецької обласної ради Олексій Бойко вважає, що таке рішення на часі. Водночас його цікавить, чому це питання підняли лише зараз. Також він не впевнений у законних підставах такого рішення. 

«Юридично не зовсім впевнений в правильності рішення, але якщо цього вимагає група депутатів – ми обов’язково внесемо у порядок денний та розглянемо такий проєкт», – каже Бойко. 

Також голова Чернівецької обласної ради додав, що у Київській обласній раді після вищезгаданого ухваленого рішення про призупинення діяльності депутати продовжують працювати. Обласна рада не має повноважень призупиняти діяльність без особистої заяви депутата.

Політолог, директор Буковинського центру виборчих технологій Ігор Баб’юк каже — колізія полягає в тому, що з міркувань совісті таке рішення потрібне, але юридично ці депутати можуть продовжувати свою політичну діяльність у раді після розпуску фракції.

«Законодавчої підстави для призупинення повноважень тепер уже позафракційних депутатів немає. Бо у виборчому кодексі є чіткі пункти, за якими можна припинити повноваження депутата», – каже політолог. 

Так, у статті 5 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» передбачено, що достроково можна припинити повноваження депутата місцевої ради за народною ініціативою. Також підставою може бути припинення українського громадянства, або якщо депутат переїде жити за кордон. Припинити повноваження депутата можна, якщо його обрали чи призначили на посаду, яку згідно з Конституцією України та законом не можна поєднувати з депутатським повноваженнями. Законною підставою для припинення діяльності може бути, визнання судом депутата недієздатним або безвісно відсутнім.

Ігор Бабюк додає, що навіть якщо вище згаданий проєкт рішення ухвалять, то депутати можуть оскаржити його у суді. 

«Вони виграють суд, оскільки законних підстав для припинення повноважень не було. Я думаю, що обласній раді буде дуже складно розв’язати це питання. Бо таке рішення може бути оскарженим та скасованим», – каже політолог. 

Він також додає, що в разі дострокового припинення повноважень депутатів територіальна комісія не зможе призначити нового депутата. Причина – розпуск фракції ОПЗЖ в обласній раді. Відповідно, колишні депутати ОПЗЖ наразі позафракційні, а отже немає кому замінити їх однопартійцями, що йдуть наступними у списках партії.

Що відомо про політичну партію «Опозиційна платформа – за життя»? 

На початку повномасштабного вторгнення фракція ОПЗЖ у Чернівецькій обласній раді заявила про призупинення діяльності. Рішення ухвалили під час засідання 29 березня 2022 року. Фракція була однією з найменших, налічувала всього шість депутатів. Вона призупиняє діяльність на період воєнного стану.

«Опозиційна платформа – за життя» була однією з восьми представлених в облраді фракцій. Відповідно до закону про статус депутатів місцевих рад, вони можуть продовжити свою роботу як позафракційні або долучитись до інших депутатських об’єднань.

Відомо, що 20 березня минулого року Рада нацбезпеки та оборони призупинила діяльність в Україні партій, які мають зв’язки з російською федерацією. Зокрема це стосується таких:

— «Опозиційна платформа – За життя»;

— «Партія Шарія»;

— «Наші»;

— «Опозиційний блок»;

— «Ліва опозиція»;

— «Союз лівих сил»;

— «Держава»;

— «Прогресивна соціалістична партія України»;

— «Соціалістична партія України»;

— партія «Соціалісти»;

— «Блок Володимира Сальдо».

 

Коментарі