Новини

Роботи французького художника з Буковини Темістокля Вірсти зберігатимуть у Чернівцях

Дружина митця Орися Вірста подарувала 19 картин Чернівецькому обласному художньому музею. Їх зберігатимуть у фондах установи.

Частину робіт знаного буковинського художника Темістокля Вірсти зберігатимуть у фондах Чернівецького обласного художнього музею.

Про це повідомляє Чернівецька обласна рада.

Дружина художника Орися Вірста подарувала музею 19 картин, 14 із яких належать пензлю Темістокля Вірсти, а 5 – це спільні роботи подружжя, які він розпочинав, а вона завершувала.

Раніше «Шпальта» розповідала про мистецький проєкт, присвячений 100-річчю французького художника з Буковини «Потік свідомості». Він відбувався в Україні та Франції.

Також 2014 року вийшов документальний фільм про Темістокля Вірсту, знятий на Буковині.

Довідка

Темістокль Вірста (1923-2017) народився у селі Іспасі на Буковині. Навчався в середній (румунській гімназії) та мистецькій школах у Чернівцях. Брав приватні уроки малюнка у відомих буковинських художників – імпресіоніста Броніслава Урбанського та експресіоніста Лева Грушки.

1940 року покинув Україну та після 10 років поневірянь, концтаборів і примусових робіт опинився в Парижі без засобів до існування. Він починав свій шлях у мистецтві в галузі декоративного живопису. У ці роки у мистецькому середовищі французької столиці почав формуватися новий мистецький напрямок, який проголосив своїм головним завданням абстракцію. Вірста активно сприйняв новацію, яка відтоді стала сутністю його творчости.

Художника добре знають за межами Франції. Починаючи з 1950-х років він брав участь у виставках у Швейцарії, Італії, Бельгії, Данії, США. Його твори є в музеях, університетах, галереях і приватних колекціях.

Коментарі