Новини

У Чернівцях відкрилась виставка творів Темістокля Вірсти

Презентували роботи з приватних колекцій та фондів Чернівецького художнього музею.

До 95-ої річниці від дня народження українського та французького художника Темістокля Вірсти у Чернівецькому обласному художньому музеї відкрилась виставка його творів.

Містянам показали 20 робіт художника із приватних колекцій та фондів ЧХМ.

Довідка

Темістокль Вірста (1923 – 2017) народився у с. Іспасі на Буковині. Навчався в середній (румунській гімназії) та мистецькій школах в Чернівцях. Брав приватні уроки малюнку у відомих буковинських художників – іпресіоніста Броніслава Урбанського та експресіоніста Лева Грушки.

У 1940 році покидає Україну і після 10 років поневірянь, концтаборів і примусових робіт опинився в Парижі без засобів до існування. Він починав свій шлях у мистецтві в галузі декоративного живопису. У ці роки у мистецькому середовищі французької столиці почав формуватися новий мистецький напрямок, який проголосив своїм головним завданням абстракцію. Вірста активно сприйняв цю новацію, яка віднині стає суттю його творчості. Малярство Вірсти – породження творчої уяви.

Художника добре знають за межами Франції. Починаючи з 1950-х років він бере участь у виставках в Швейцарії, Італії, Бельгії, Данії, США. Його твори є в музеях, університетах, галереях і приватних колекціях.

Перша виставка Вірсти відбулася в Києві з 15 жовтня по 15 листопада 1997 року. На ній експонувалося близько 100 творів. Крім Києва вона була показана в Харкові, Донецьку, Полтаві, Одесі, Тернополі, Львові.

 

Коментарі