Новини

«Воробкевич повернувся у сквер»: який вигляд має скульптура видатному діячеві у Чернівцях

Пам’ятник розташований на вході до скверу, що біля центрального корпусу ЧНУ.

У Чернівцях у сквері біля центрального корпусу ЧНУ встановили скульптуру Сидора Воробкевича. Сьогодні, 5 жовтня, пам’ятник презентували містянам.

«Воробкевич повернувся у цей сквер. Хочу перш за все подякувати тим людям, які на зламі 1990-х збирали по копійці гроші, аби встановити гіпсовий бюст, який стояв у цьому сквері. Вони сприяли тому, що пам’ятник видатному буковинцю мав бути у цьому сквері», – сказав заступник міського голови Василь Зазуляк.

Він зазначив, що міська рада провела два конкурси, під час останнього обрали переможця.

Автор роботи – львівський скульптор Степан Федорин. Пам’ятник виготовили за чотири місяці, він вилитий із бронзи, патинований зверху. Вартість робіт – понад мільйон гривень. За ці гроші мають ще вмонтувати підсвітку пам’ятника.

«Вважаю, він зробив цю роботу на відмінно. Ідея була в тому, що він (Воробкевич – ред.) має бути серед людей. Він не має бути десь на постаменті, де до нього несуть вінки. Ми бачили, що навіть за кордоном пам’ятники контактні. Тобто, людям цікаво, хто це», – каже Зазуляк.

Біля підніжжя пам’ятника є два QR-коди, які невдовзі можна буде відсканувати і прочитати про  Сидора Воробкевича. Інформація буде українською та англійською мовами.

За словами Василя Зазуляка, пам’ятник Воробкевичу – це подарунок місту від будівельної компанії «Водограй».

Василь Зазуляк вважає, що наразі актуально відновлення історичних пам’яток.

«Якщо ми не знаємо своєї історії, отримуємо таку ситуацію, яка нині на сході та півдні країни. Ми маємо знати про українські Чернівці, пам’ятати про них, і це є запорукою нашого спокою та цілісності. Тому на такі речі треби виділяти кошти», — зазначив він.

Фото: Ігоря Константинюка

 

Коментарі