Репортаж

У Міській дитячій клінічній лікарні Чернівців від початку року опинилися понад 30 малозахищених дітей

Раніше благодійників часто не допускали до дитячих лікарень, але тепер під свою опіку дітей взяли благодійники з «Міста добра».

Нещодавно благодійники з «Міста добра» підписали меморандум про співпрацю з Чернівецькою міською дитячою клінічною лікарнею. У його рамках запрацював проєкт «Дитина не сама» для дітей, яких вилучили з небезпечних ситуацій.

«Поки служба у справах дітей вирішує, що далі робити з цими дітьми: чи повертати до біологічної сім’ї, чи шукати їм іншу сім’ю, чи ці діти будуть поміщені до будинку дитини. Ось у цей період вони завжди перебували у педіатричних відділеннях, у лікарнях самі й без належного обладнання і всього необхідного. Це все лягало на плечі медичного персоналу» – каже благодійниця Марта Левченко.

Вона додає, що раніше волонтерів та кваліфікованих нянь часто не допускали до дитячих лікарень, щоб піклуватися про дітей. 

Як зазначає гендиректор міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Білоус, поєднувати лікарську роботу з доглядом за дітьми неабияк перевантажує медпрацівників.

«Для нас, дорослих, це було пріоритетом. Тобто весь персонал зібрався, і ми вирішили про це поговорити, прокричати. Зверталися до всіх, до кого можна, і відгукнулися люди, яким небайдужі ці проблеми. Я розумію, що ми робимо багато, але разом ми можемо зробити ще більше корисних речей для цих маленьких янголят», – каже Дмитро Білоус.

Тепер за дітьми цілодобово доглядають няні, а палати намагаються облаштувати так, щоб малеча почувалася у безпеці та не нудьгувала.

«Зараз ми облаштовуємо три ігрові кімнати, дитячі бібліотеки, скриньки мужності, забезпечуємо дітей усім необхідним: одягом, іграшками, приладдям, гаджетами, тому що без цього дітям нудно, коли вони перебувають у лікарняній палаті» – розповідає Марта Левченко.

Цьогоріч у дитячій лікарні через важкі життєві обставини опинилися 34 дитини. Для порівняння, за весь минулий рік до закладу потрапили 27 малозахищених дітей. 

«Насправді діти не повинні перебувати у лікарні. Їм необхідно бути в сім’ї, в оточенні тих людей, які надавали б  насамперед їм захист і піклування, там, де діти усміхалися б і розвивалися», – переконаний Дмитро Білоус.

У міській дитячій клінічній лікарні Чернівців наразі перебуває чотири дитини, позбавлені батьківської опіки. Найстаршій, Кароліні – 5 років. Найменшому хлопчику – рік і 7 місяців.

Коментарі