Репортаж

«Одна з наймасштабніших цього сезону»: чому варто відвідати антивоєнну виставу «Біла пошесть» у Чернівецькому драмтеатрі

Однойменну п’єсу напередодні Другої світової війни написав чеський письменник Карел Чапек. Але й сьогодні вона залишається актуальною.

У Чернівецькому академічному обласному музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської готують виставу «Біла пошесть».

Уперше п’єса чеха Карела Чапека «Біла пошесть» («Bílá nemoc») побачила світ 1937 року. За два роки до початку Другої світової війни та за рік до анексії Третім Рейхом частини території Чехословаччини письменник у своєму творі розмірковував щодо сутности війни та авторитаризму.

«Карел Чапек створив цей твір після Першої світової. Тобто, коли Європа і весь світ пережили неймовірне потрясіння. Такої війни до того ще не було – з такими жертвами, наслідками. Після цього Європа й досі не піднялася до рівня панування в геополітиці, як це було колись. І в передчутті вже наступної війни, коли знову почалися перегони з озброєння, почали заводитися воєнні машини… Тоді здавалося, що Європа вже осмислила те, що відбулося», – розповідає Іван Бутняк, директор Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської.

Та теми, порушені у п’єсі, актуальні й сьогодні, особливо для України, вважає директор театру. Тому його творчий колектив і підготував для глядачів виставу за мотивами твору майже столітньої давности.

«Мені здається, що для нас це можливість сказати своє слово з боку тієї країни, яка сьогодні захищається, – переконаний режисер постановник вистави Дмитро Леончик. – Саме Україна сьогодні має більше за всіх у світі право на цю постановку».

У виставі також є декілька посилань на іншу нищівну хворобу, яка ще недавно пройшлася світом – пандемію коронавірусу. Основною темою ж, на думку художника-постановника «Білої пошесті» Богдана Поліщука, є «хворий на війну народ». 

«Можна назвати цю виставу своєрідним препаруванням нашого ворога. Тому що ми, грубо кажучи, розбираємося з тим, із ким зараз боремося. Й оскільки ця тема важка, то, мені здається, вона все ж вирішена доволі легко, тому що ця фарсовість дає виставі легкість сприйняття. Принаймні я хочу в це вірити», – каже Богдан Поліщук.

Одну з головних ролей у виставі зіграв заслужений артист України Мирослав Маковійчук. Роль Барона Крюга – перша для актора у театрі за останні 13 років. 

«Коли мені запропонували роль, я прочитав усю п’єсу, не відриваючись – так вона мене захопила. Я кажу: “Мені дуже подобається п’єса. Тож, незважаючи на те, що ви мені, Дмитре, дасте, я навіть перебирати не буду”», – згадує актор.

 

Андрій Циганок грає іншого негативного персонажа – маршала, що, наче пошесть, знищує суспільство.

 «Що яскравішими будуть наші негативні персонажі, то більше ми простимулюємо людей не бути схожими на нас і зрозуміти, що це треба знищувати в зародку або принаймні не допускати того, щоб «ми» панували, «ми» керували», – каже актор. 

Роботу над виставою розпочали ще наприкінці минулого сезону – на початку літа. Іван Бутняк каже, що для команди ця адаптація була неабияким викликом. 

«Вона одна з наймасштабніших цього сезону. Це те, на що провокує сама драматургія, оскільки є багато персонажів, багато акторів, багато костюмів, складний матеріал, і це може бути й найдорожчою виставою. Ми просто зараз не можемо озвучити, бо підбиваємо бюджет після постановки, але це і найдорожча, і найпотрібніша зараз вистава», – розповідає Іван Бутняк.

Прем’єрні покази «Білої пошесті» у Чернівецькому музично-драматичному театрі заплановані на 23 та 24 вересня.  

Фото Віталії Козменко

Коментарі