Новини

Чернівці постачатимуть сміття до Кам’янця-Подільського, де його використають як паливо

У Чернівцях запрацювала сміттєсортувальна лінія.

Фото ілюстративне

Чернівці постачатимуть сміття до Кам’янця-Подільського. Там його будуть використовувати як паливо.

Про це повідомляє «Громадське радіо».

У повідомленні йдеться, що за рейтингами останніх років повітря в Чернівцях – одне з найчистіших із-поміж усіх обласних центрів України.

Нещодавно на полігоні, куди звозять сміття, запрацювала сміттєсортувальна лінія. Про це заявив заступник Чернівецького міського голови Ігор Крохмаль.

«Це приватна власність. Колись, багато років тому, місто дало дозвіл на будівництво приватної лінії, але фактично вона ніколи не працювала. Зараз вони спробували її запустити у тестовому режимі».

За словами Крохмаля, сортувальну лінію запустили в експериментальному режимі, щоб вивчити рентабельність самого процесу сортування і продажу відсортованих відходів. Він додає, що КП «Чернівціспецкомунтранс» має досвід успішного сортування.

«Наше комунальне підприємство вже два роки повноцінно відбирає пластик, картон, скло і заробляє кошти».

Наразі Департамент транспорту та окремих питань комунального господарства Чернівецької міської ради завершує розробку проєкту реконструкції полігону. Там передбачені технологічні та технічні рішення щодо поглибленого механіко-біологічного сортування, зокрема можливости відбору так званих висококалорійних відходів. Це плівки, гума, інше сміття, яке подрібнюють, а після того його можна використовувати у котельнях, печах. Високий попит зараз на таке паливо має Кам’янець-Подільський цементний завод, розповідає Крохмаль.

Також він зазначив, що Чернівцям недостатньо тієї лінії сортування, яка зараз почала працювати. Місту потрібно щонайменше три сортувальні лінії. Тому підприємцям пропонують долучатися до цієї справи і встановлювати власні лінії. Крім того, у проєкті реконструкції полігону передбачено ще дві сортувальні лінії, які дадуть змогу пропускати через сортування всі твердопобутові відходи.

Коментарі