Новини

Запаранюк став головою Чернівецького обласного осередку партії «Слуга народу»

Руслан Запаранюк продовжує виконувати свої обов’язки на посаді голови ОВА й поєднуватиме це з політичною діяльністю. Яку мету переслідує влада, призначаючи очільника ОВА головою партійного осередку, «Шпальті» розповів політолог Ігор Баб’юк.

Начальника Чернівецької ОВА Руслана Запаранюка обрали головою Чернівецької обласної організації «Слуга народу».

Про це повідомили на фейсбук-сторінці обласного осередку партії.

Запаранюка обрали на посаду голови під час зборів партії.

Раніше він тимчасово виконував обов’язки очільника осередку партії. Запаранюк замінив на посаді народну депутатку Олену Лис, яка очолювала організацію з березня 2021 року.

Політолог, директор Буковинського центру виборчих технологій Ігор Баб’юк вважає, що таке призначення є намаганням президентської вертикалі розбудовувати партійну структуру за допомогою органів виконавчої влади.

«Президент і політична більшість у парламенті все одно про всяк випадок готуються до виборів. У цьому випадку їм потрібно не тільки зберегти свою структуру в регіонах, а й максимально її підсилити та використати для виборів за допомогою адмінресурсу. Так, вони говорять, що не може бути виборів, бо воєнний стан. Але якщо Європа буде надто наполягати, ми можемо таки побачити зміни в законодавстві та підготовку до виборчого процесу. Гадаю, що рішення щодо проведення виборів насамперед залежить від зовнішнього впливу, і вже потім – від внутрішнього тиску, якщо такий є», – вважає Ігор Баб’юк.

За словами політолога, в парламентській більшості відбуваються зміни. Зменшується кількість депутатів від Слуг народу: когось відраховують, когось змушують писати заяву про складання мандатів. Відповідно, вони розуміють, що це може призвести до непередбачуваних ситуацій у парламенті.

«Не знаю, як президентські вибори, але парламентські точно можуть бути. Це може статися тоді, коли виникне криза й вони не зможуть конструктивно ухвалювати рішення – не буде набиратися більшість. Проте поки що вони працюють досить чітко і злагоджено. Хоча ми бачимо втрати серед депутатського корпусу», – вважає Ігор Баб’юк.

На його думку, частково можуть також оголосити й місцеві вибори. Там, де в них є криза або слабкі позиції. Для цього й потрібно мати адміністративний ресурс, який не будуть використовувати під час виборів. Його використовують зараз для підсилення політичної сили й розв’язання політичних питань на місцях. І призначення очільника Чернівецької ОВА головою партійного осередку, на думку політолога, саме і є демонстрацією цього.

Що відомо про Руслана Запаранюка

7 липня 2022 року Кабінет Міністрів погодив призначення Руслана Запаранюка головою Чернівецької обласної державної адміністрації.

За інформацією порталу «Чесно», Руслан Запаранюк є начальником філії Чернівецького обласного управління АТ «Ощадбанк».

Проживає у Чернівцях, не судимий.

2020 року на виборах до Чернівецької обласної ради 8-го скликання балотувався від партії «Єдина альтернатива» по округу № 7, був № 19 у партійному списку, однак не пройшов до облради.

Коментарі