Перша шпальта, Репортаж

Поезія про війну та винно-книжкові дегустації: у Чернівцях розпочалися міжнародні поетичні читання «Meridian Czernowitz»

Цьогоріч у фокусі читань – військова тематика: презентують книги про війну росії проти України.

У Чернівцях стартували ХІV міжнародні поетичні читання «Meridian Czernowitz». Цього року у програмі – поетичні читання, презентації нових книжок, публічні інтерв’ю, виставка картин, які присвячені книжкам та авторам Меридіану.

«На фестивалі презентують книжки, видані у 2022-2023 роках, написаних про війну росії проти України. Автори – це письменники, які або служать в ЗСУ, або ж волонтерять та підтримують військових», – каже директорка Міжнародної літературної корпорації «Meridian Czernowitz» Євгенія Лопата.

У фестивалі візьмуть участь троє нових авторів. Це військові Олександр Михед і Ярина Чорногуз та волонтерка Катерина Міхаліцина.

Як зазначила Євгенія Лопата, було важливим сконцентрувати книжки авторів та авторок, які презентували б для українського та закордонного читача свою творчість, що є рефлексією на війну. 

«Поезія, наприклад, Ярини Чорногуз – це про переживання військового. Це буде близьке тим, у кого друзі на фронті чи родичі, ще більше – якщо хтось загинув. Це не про героїзацію, а про переживання досвідів, той досвід, який для нас спільний. Ми всі в одному котлі. Тому важливо чути одне одного і говорити одне з одним. Такі презентації допомагають триматися разом та переживати той жах, із яким ми зіштовхуємося щодня», – каже Євгенія Лопата.

У фестивалі візьмуть участь і гості із закордону, які приїхали до Чернівців із Німеччини, Австрії, Швейцарії та Ізраїлю. 

За словами організаторів, жоден із них не відмовився взяти участь через війну. 

«Нам важливо, аби вони приїхали на фестиваль та побачили Україну зсередини. Маємо прекрасних якісних поетів із хорошою поезією, яку ми слухаємо у Чернівцях, що є нетипово, адже нині виступи в Україні закордонних письменників – дуже велика рідкість».

Цьогоріч у межах фестивалю вперше проведуть винно-книжкові дегустації. Дев’ять українських виноробів, один із яких із Буковини, презентують свою продукцію. Вино можна буде дегустувати та придбати, каже президент Міжнародної літературної корпорації «Meridian Czernowitz» Святослав Померанцев.

«Це будуть вина українських виноробів як із Закарпаття, так і з півдня України. Цей виноград збирали також і після вторгнення росії в Україну. Це результат роботи агропромислового сектора України. У Чернівцях такий захід проводять уперше», – зазначила Євгенія Лопата.

Читання відбуватимуться три дні на трьох локаціях: Літературний целанівський центр, зал «Медіа» готелю «Central Magnat Cinema» (яке є також і укриттям у разі повітряної тривоги) та в РК «Бартка», де проведуть винно-книжкові дегустації «Book’o’Wine».

 


Фото Ігоря Константинюка

Коментарі