Новини

Понад 45% українців подорожували країною як туристи після початку повномасштабного вторгнення

У майже чверті українців взагалі не змінилося ставлення до туризму після 24 лютого 2022 року. Трохи менше опитаних вважають, що в такий спосіб підтримують економіку.

Фото Національного інституту стратегічних досліджень

Перед початком оксамитового сезону Державне агентство розвитку туризму в партнерстві з проєктом UNICEF U-Report Ukraine провели онлайн-опитування щодо подорожей Україною під час війни. Вони опитали понад 5 тисяч респондентів у віці від 14 до 34 років.

Про це повідомляє сайт Держагентства.

Згідно з дослідженням, з моменту повномасштабного вторгнення понад 45% опитаних українців подорожували країною з туристичною метою.

За останні півтора року 26% опитаних мандрували регіонами країни 1-2 рази, 12% – 3-5 разів. Понад 5 разів подорожували Україною 7% респондентів.

Ставлення до подорожей через повномасштабну війну у 23% українців не змінилося взагалі. 21% зазначили, що, подорожуючи, вони підтримують економіку країни. Стільки ж заявили, що уникають будь-яких вояжів через можливу небезпеку.

Найбільше українці мандрують влітку. Про це заявили 48% опитаних. Навесні мандрують лише 4 %, восени – майже 3%, взимку – всього лише 2%.

Більшість опитаних – 56%  –  заявила, що вибір сезону для подорожей залежить насамперед від часу відпустки чи канікул. 22% відповіли, що на вибір вливає ціна, погодні умови мають значення також для 22% опитаних.

Понад половина опитаних (54%) віддає перевагу міському туризму та пішим прогулянкам. Екскурсії до історичних пам’яток та музеїв обирають 28% українців. 23% присвячують свій час відпочинку на пляжі. Подієвий туризм користується популярністю також у 23% респондентів. Трохи менше – 22% – люблять подорожувати країною заради вивчення гастрономічних спеціалітетів у регіонах. Активний відпочинок до душі 16%. Екотуризм є вагомим для 11% опитаних. Рекреаційному туризму віддають перевагу майже 9% українців.

Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів зазначила, що внутрішній туризм за час повномасштабного вторгнення став тією основою, завдяки якій тримається туристична галузь країни загалом.

Коментарі