Репортаж

«Не хочуть лікуватися окремо від цивільних»: як проходять реабілітацію військові у Чернівцях

Реабілітація триває щонайменше 21 день. Над нею працює мультидисциплінарна команда.

У відділенні медичної реабілітації, що діє в КНП «Центральна міська клінічна лікарня», наразі проходять реабілітацію військові. Також скористатися послугами реабілітації можуть і звичайні цивільні. Все це безкоштовно, оскільки лікарня має підписаний договір з НСЗУ.

Раніше ми писали, що Національна служба здоров’я України виділила на заклади охорони здоров’я Чернівецької области 4 мільярди гривень. За перше півріччя медустанови Буковини вже отримали 2 мільярди бюджетних коштів.

Андрій Фролов, завідувач відділення Центральної лікарні, розповів «Шпальті», як тут надають допомогу військовим. Відділення реабілітації створили тут 2020 року. Починали з нуля: збирали команду, закуповували обладнання, впроваджували європейські методики медичної допомоги. Нині тут надають послуги реабілітації військовим, а також людям, які мали інсульт. Військовослужбовці отримують комплексну реабілітацію.

«У нас працює мультидисциплінарна команда, до якої входять лікар фізичної реабілітаційної медицини, лікарі-неврологи, травматолог, логопед, фізичний лікар та ерготерапевт. Ці люди працюють над реабілітацією. Військові потрапляють до нас із направленням від військового госпіталю. У них різноманітні проблеми»

Як зазначає Андрій Фролов, здебільшого це мінно-вибухові травми. Загалом у відділені є три зали для фізичної реабілітації. Також є окремий кабінет ерготерапії та розробки дрібної моторики. Над процесом реабілітації працюють логопед та психолог. Коли військовий потрапляє до відділення, спершу його оглядають, а потім складають план реабілітації і починають працювати.

«Якщо людина потребує продовження реабілітації, ми це зазначаємо у рекомендаціях. Уже шпиталь або військова частина вирішують, як далі з ним бути»

Це перша зала. Тут є велотренажер, орбітрек, велодоріжка та дошка Євмінова. У цій залі реабілітацію проходять і цивільні, як ось на фото, наприклад.

Вам може бути цікаво: «Спочатку плакала, а через місяць своїми ногами вийшла з лікарні»: як у Чернівцях проводять реабілітацію хворим після інсульту

До реабілітації військовослужбовців залучений увесь склад відділення. Тут працюють п’ять фізичних терапевтів, їхні три асистенти, три ерготерапевти, два  асистенти, логопед, психолог та психіатр. Здебільшого військові з логопедом не займаються. Але, як розповів Андрій Фролов, у відділенні було декілька таких випадків. Це були військові після інсульту. Тож довелося працювати з логопедом.

У другій залі також є бігова доріжка. Проте вона реабілітаційна. Така доріжка призначена для ходьби й легкого бігу з повільною швидкістю. Окрім цього, у залі також є велотренажери, орбітрек, дошка Євмілова та мати з турніком. Завідувач відділення каже, що у всіх військових є ураження та проблеми зі спиною. Він зазначає, що це і не дивно, враховуючи те, що вони ходять у бронежилетах.

«Турнік дуже подобається нашим військовим. Він різних рівнів. Займаючись на ньому, військові укріплюють спину та всі інші частини тіла. Тут хлопці завжди із задоволенням проводять час».

У відділенні є й масажний кабінет. Сюди військові можуть проходити позачергово, але вони завжди стоять у черзі, розповідає завідувач відділення.

У третій залі мало тренажерів та багато вільного простору. Тут навчають пересуватися на колісному кріслі. Або ж ставлять мати на підлогу, і пацієнти можуть займатися групою.

У кабінеті ерготерапії розвивають дрібну моторику. Якщо є поранення верхніх кінцівок, то, відповідно, спеціалісти займаються відновленням функціонування.

На фото – універсальна клітка для підвісної терапії. Її використовують, якщо є проблеми із шийним відділом хребта. Як розповідає пан Фролов, на такому тренажері хлопці також із задоволенням займаються. У цьому кабінеті також є мінітензер та бізіборди. Вони призначені здебільшого для людей, які мали інсульт. Тут є спеціальний стіл для ерготерапевтів.

Наприкінці курсу реабілітації проводять засідання ВЛК, надають витяг з історії хвороби з відповідними рекомендаціями. Якщо необхідно, то рекомендують продовжити реабілітацію чи надати відпустку. Якщо хочуть ухвалити рішення про відпустку, тоді консультуються разом зі спеціалістами військового госпіталю. Спільно вирішують, чи продовжити реабілітацію, лікування та чи є необхідність перевести на хірургічне лікування.

Загалом реабілітація зазвичай триває 21 день і більше. Якщо військовий потребує протезування, то у відділенні є декілька контактів центрів, із якими співпрацюють. Поки тут був лише один випадок реабілітації з ампутованою кінцівкою.

У відділенні також створили окрему палату для військових. Зазвичай їх одночасно буває більше, ніж місць у палаті. Тоді хлопців селять в інші, до цивільних людей.

«Я спілкувався з військовими. Вони не хочу бути окремо. Натомість просять, щоб їх поселили до цивільних. Думаю, вони хочуть максимально забути все, що бачили й пережили. Їх треба якнайшвидше соціалізувати. Якщо вони будуть у палаті з іншими людьми, то швидше адаптуються до нормального спокійного життя».

Наразі реабілітацію тут проходять вісім військовослужбовців. Обмеження кількости пацієнтів немає. Запити отримують від військового госпіталю.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі