Новини

Польща видає Україні громадян, які сприяють незаконному виїзду українців – ЗМІ

Для того, щоб повернути чоловіків, які незаконно перетнули кордон після 24 лютого, Україна має видати міжнародний обвинувальний акт проти кожного з них. 

Фото: «Слово і Діло»

Польща передає Україні громадян, які сприяли незаконному вивезенню українських чоловіків за кордон. Рішення про екстрадицію ухвалює суд.

Про це повідомляє польське видання «Rzeczpospolita», пише «Європейська правда».

Інформацію отримали у виданні «Rzeczpospolita» від Прикордонної служби. Йдеться, що Польща, відповідно до угоди з Україною, вже висилає громадян країни, які беруть участь у переправленні нелегальних іммігрантів до Європи.

Аби повернути чоловіків, що незаконно перетнули кордон після 24 лютого, Україна повинна видати міжнародний обвинувальний акт проти кожного з них, ідеться у матеріалі видання.

«Якщо ми зупиняємо такого іноземця, наприклад, за звичайну перевірку на дорозі, наша система KSIP (Інформаційна система Національної поліції – ред.) покаже, що це особа, яку переслідує прокуратура з України, тому що там є дані Інтерполу. Ми затримуємо таку особу і повідомляємо прокуратуру. Польський суд вирішує, чи буде вона екстрадована», – розповів інспектор Маріуш Царка, речник Головної комендатури поліції.

З 24 лютого минулого року по 31 серпня цього року до Польщі в’їхали майже 2,87 мільйона громадян України у віці 18-60 років. Виїхали майже 2,8 мільйона українців. Про це свідчать дані Польської прикордонної служби.

«Це значна цифра для України, оскільки ці люди могли б бути мобілізовані і поповнити лави наших Збройних сил, зміцнивши таким чином нашу оборону і безпеку», – зазначив Федір Веніславський із Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України.

Коментарі