Новини

У Чернівецькій області відкрили музей-садибу поетеси Анни Дущак

Розташували музей в оселі української письменниці та поетеси.  

Фото: Чернівецька обласна рада

У селі Тисовець Чернівецької області відкрили музей-садибу української поетеси Анни Дущак.

Про це повідомили у пресслужбі Чернівецької обласної ради.

Музей розмістили в оселі письменниці.

«Хату, у якій народилася та виросла мисткиня, відреставрували ще до початку повномасштабного вторгнення. Вартували роботи 650 тисяч гривень, їх виділили із місцевого бюджету», — йдеться у повідомленні. 

Над наповненням садиби працювали спільно громадою. Люди зносили різноманітні предмет побуту та інтер’єру, котрі доповнили хату Анни Дущак. Також тут є фото поетеси, речі, що їй належали, збірки творів.

Фото: Чернівецька обласна рада

 

Фото: Чернівецька обласна рада

Довідка

Анна Кирилівна Дущак – українська поетеса, новелістка. Народилася 15 жовтня 1959 року у селі Тисовець. Навчалася у місцевій середній школі. У 1975 році, будучи шістнадцятирічною, важко захворіла. Неправильний діагноз медиків та лікування призвели до нерухомості суглобів, з того часу була прикута до ліжка.

Вона була авторкою збірок поезій, а також новел. Вірші присвячувала рідному краю, видатним людям, знайомим, близьким і друзям. У них ідеться про важку долю авторки, де вона задумується над сенсом людського буття, виступає проти жорстокого ставлення до навколишнього середовища і природи.

Понад сотню її творів поклали на музику. У 2007 році поетеса стала лауреатом Всеукраїнської премії «Жінка ІІІ тисячоліття». У 2009 році Анну Дущак відзначили літературно-мистецькою премією імені Сидора Воробкевича. Була членкинею Національної спілки письменників України. Померла 17 лютого 2010 року.

Коментарі