Новини

Альтернативне паливо, генератори та пункти незламності: як у Чернівцях готуються до опалювального сезону

Представники Чернівцітеплокомуненерго розповіли про заміну теплових мереж, підготовку котелень та генераторів, роботу пунктів незламності, заборгованість споживачів та домовленості з ОСББ.

Наразі підприємство «Чернівцітеплокомуненерго» готове до опалювального сезону на 80%. Про це повідомили директор установи Олександр Корчунов та заступник міського голови Василь Зазуляк під час пресконференції сьогодні, 30 серпня.

«Найбільш потужні котельні та генератори запускатимуть у випадку блекауту»

У Чернівцях замінили майже 1400 метрів погонних теплових мереж, підготували 75 котелень та майже 80 кілометрів мереж у двотрубному вимірі. Також у теплокомуненерго заготовили альтернативні види палива та підключають генератори. Для цього очікують фінансування міськради.

«У нас є 44 генератори й котельні, забезпечені ними. Із них чотири котельні – найбільш потужні. До початку опалювального періоду ми повинні забезпечити їхню роботу», – каже директор Чернівцітеплокомуненерго Олександр Корчунов.

Найбільш потужні котельні та генератори запускатимуть у випадку блекауту. Адже на добу потрібно майже 24 тонни палива – у підприємства таких коштів немає.

«Торік вдалося забезпечити чотири великі котельні, проте були певні проблеми на малих. Наразі в нас є більшість генераторів. Зараз підприємство займається тим, що в тестовому режимі пробує їх підключити. Найбільше переймаємося великими котельнями – це великі кошти й обсяги палива. Також генераторам потрібне додаткове обладнання, щоб вони працювали справно», – розповідає Василь Зазуляк.

Про роботу пунктів незламності

Цьогоріч пункти незламності будуть встановлювати там, де розташована велика кількість комунальних установ. Це будуть місткі будівлі, де зможуть зігрітися до тисячі людей.

«Розуміємо, що можуть бути й складні ситуації. Саме для того ми готуємо ще більше пунктів незламності, де зможуть перебувати та зігрітися люди. У нас є допомога донорів, також міська рада власним коштом закупила котельні на біопаливі», – розповів заступник міського голови Василь Зазуляк.

Яка ситуація із заборгованістю підприємства

На сьогодні у підприємства різниця між економічно обґрунтованим та чинним тарифами складає 373 мільйони гривень.

«Ми сподіваємося, що держава профінансує різницю до кінця цього року. В цьому разі ми зможемо покрити борги, які в нас утворилися за природний газ перед «Нафтогаз Трейдингом» та «Чернівцігазом». На сьогодні тариф є економічно не обґрунтованим і він один із найнижчих на території України серед міст обласного значення», – каже Олександр Корчунов.

Сума заборгованості населення – 52 мільйони гривень. За сім місяців роботи підприємство подало понад 1400 позовів до суду на загальну суму 10 мільйонів гривень. Проте навіть стовідсотковий розрахунок за послуги не дає можливості якісно та вчасно підготуватися до опалювального періоду, пояснює Олександр Корчунов. У планових та позапланових роботах підприємство розраховує на підтримку міста.

«Ми розраховуємо на компенсацію різниці в тарифах, але маємо план «Б», де ми повинні виділити значну суму, щоб підтримати підприємство і щоб воно могло з початком опалювального періоду подавати тепло до осель та комунальних установ», – додає Василь Зазуляк.

Домовленості з ОСББ та брак кадрів

Наразі ОСББ закликають готувати внутрішні мережі. Більшість управлінських компаній не виконують приписів підприємства.

«Саме від внутрішньобудинкових мереж буде залежати якість теплопостачання житлових будинків. До 15 вересня всі ОСББ та управлінські компанії зобов’язані сформувати акти готовності не тільки житлових фондів, а й соціальних об’єктів – закладів охорони здоров’я, освіти тощо», – каже директор теплокомуненерго.

З-поміж іншого він зазначив, що для підготовки до опалювального сезону підприємство потребує фахівців робітничих спеціальностей – близько 10 працівників.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі