Репортаж

«У мене скромне бажання – дожити до ста», – 99-річний тенісист Леонід Станіславський із фільму «Сивочолі гравці»

Про стрічку британського тенісиста й телеведучого, життя Леоніда у Литві та допомогу Україні.

Леонід Станіславський

У Чернівцях у рамках 14-го Одеського міжнародного кінофестивалю відбувся показ фільму британського тенісиста й телеведучого Дена Лобба «Сивочолі гравці». У стрічці показують життя кількох найстарших (супердосвідчених) тенісистів світу.

Серед них є 99-річний харків’янин Леонід Станіславський. За фахом він інженер. Розпочав грати в теніс 1954-го року. Чоловік увійшов до Книги рекордів Гіннеса як найстарший у світі тенісист, який бере участь у міжнародних змаганнях.

Спортсмен наразі живе у Литві в пансіонаті для літніх людей. Леонід вперше з початку повномасштабного російського вторгнення відвідав Україну, щоб побувати на прем’єрі «Сивочолих гравців».

Леонід Станіславський розповів, що в пансіонаті хоч і є тенісний корт, проте йому ні з ким грати. Тому тренується сам двічі на день. Інколи до нього приїжджає тренер із Вільнюса. Тоді вони грають удвох.

«У січні я відвідав Австралію, куди мене возив режисер Ден. Виступав на одному з найбільших тенісних турнірів світу. Там було 15 тисяч глядачів. Я передав зібрані гроші – більш ніж 500 тисяч доларів – на підтримку України», – каже спортсмен.

Під час зйомок фільму Леонідові було 95 років. Тенісистові доводилося грати в групі з 85-річними. Тому, за ініціативи Леоніда, 2022-го року Міжнародна федерація тенісу ввела вікову групу 90+. Та спортсмен хоче, щоб була категорія 95+.

«Нещодавно мені виповнилося 99 років і 5 місяців. Я кожного місяця святкую свій день народження. А про своє скромне бажання – дожити до ста років – думаю щодня», – резюмує Леонід Станіславський.

Ден Лобб

Ден Лобб каже, що дуже радий бачити у залі молодь, адже фільм про людей старшого віку.

«У мене виникла ідея зняти такий фільм після розмови зі своїм другом, який є рефері. Я його запитав, що він планує робити далі. Він відповів, що буде судити на турнірі гравців віком 85+. Я був справді здивований цим», – ділиться режисер стрічки.

Ден Лобб розповів, що він середнього віку, та під час зйомок стрічки відчував себе молодим поруч із найстаршими тенісистами світу.

Режисер стрічки каже, що Леонід живе просто, але він щасливий.

«Коли ми вперше завітали до його оселі, він був дуже сором’язливим. Це через те, що квартира маленька та скромна. Але згодом Леонід вжився у свою роль. Подружився зі знімальною групою. Я бажаю йому якомога швидше повернутися додому», – наголошує Ден Лобб.

Якщо говорити про досвід перебування в Україні, веде далі режисер, то це був час, сповнений щастям. Ден відчував щирість та доброту. За його словами, українці – фантастичні.

«Леонід для мене завжди був прикладом лише позитивних рис. Я думаю, що з початком (повномасштабної – авт.) війни  в Україні, його роль стала ще більш значущою. Леонід надихає своєю впевненістю, стійкістю, бажанням до боротьби та перемоги», – каже Ден Лобб.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі