Новини, Репортаж

Адаптація для дітей-ВПО: у Чернівцях відкрили громадський центр для дітей, молоді та сімей

Тут педагоги та психологи проводитимуть різноманітні заняття та майстер-класи для дітей.

Сьогодні, 21 серпня, у Чернівцях відкрили Громадський центр «Простір, дружній до дітей, молоді та сімей». Його мета допомагати дітям, зокрема вимушеним переселенцям, адаптуватися та інтегруватися в новому середовищі. Крім того, їм надаватимуть психосоціальну підтримку.

Старша менеджерка з комунікації та партнерств Наталі Ватамалюк розповіла, що в цьому приміщені відкрили два простори: «Цифровий навчальний центр» та «Простір, дружній до дитини».

«Простір дружній до дитини – це місце, де діти отримають психосоціальну підтримку шляхом ігор та різних активностей. Також у приміщенні відкрили цифровий навчальний центр, в якому є ноутбуки, планшети та інша техніка, що допоможе дітям у безпечному просторі отримати доступ до освіти».

Обмежень у віці немає, діти до 18 років можуть прийти і займатися в центрі. Простір розташований у підвальному приміщенні, тому є безпечним для дітей під час повітряної тривоги. Також у центрі є інклюзивні вбиральні та вхід.

Це не перший простір, що діє у регіоні. Загалом в області є чотири цифрових навчальних простори: один у Вижниці та три у Чернівцях. «Простір, дружній до дитини» — другий у Чернівецькій області, але в організації є мобільна група, що їздить по області, аби охопити та допомогти більшій кількості людей.

Центр розташований за адресою: вулиця Героїв Майдану, 5.

Як розповів голова обласної ради Олексій Бойко, коли він прийшов до влади більшість комунального майна здавали під комерцію. З цим приміщення була така ж ситуація.

«Ми ухвалили рішення не продовжувати оренду, а забезпечити простір для дітей. У нас була хороша ініціатива та співпраця з громадською організацією Save the children, тому надали їм це приміщення у користування», — каже Олексій Бойко. 

Довідка.

Громадський Центр покликаний допомагати дітям, особливо тим, що переїхали в область через війну. Зокрема, адаптуватися та інтегруватися, отримати психосоціальну підтримку. Для цього професійні педагоги та психологи будуть проводити в центрі різноманітні заняття, як індивідуальні, так і групові, майстер-класи тощо. Також планується проведення семінарів та тренінгів для батьків дітей.

Відкриття центру реалізував відокремлений підрозділ міжнародної неурядової організації «Представництво Save the children International в Україні», при фінансуванні Бюро з гуманітарних питань та UKR HF – Ukraine Countrywide Response 2022 (IHF) та підтримки Чернівецької обласної ради.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі