Новини

Скільки українців виїхали та не повернулися до України від початку Великої війни – Опендатабот

Іноземці навіть під час війни більше вʼїжджають в Україну, ніж залишають її.

Після початку повномасштабної війни різниця між кількістю людей, які виїхали з країни та повернулися, становить 2,4 мільйона громадян. Іноземці навіть під час війни більше вʼїжджають в Україну, ніж залишають її.

Про це повідомляє цифровий сервіс аналізу державних даних «Опендатабот».

За шість місяців цього року з України виїхали 8,2 мільйона громадян, а вʼїхали 7,97 мільйона. Різниця 230 тисяч осіб – майже в 11 разів менша за показник першого півріччя минулого року. Тоді Україну покинули на 2,62 мільйона людей більше, ніж заїхали.

Від початку повномасштабної війни різниця між тими, хто виїхав, і тими, хто вʼїхав до України, сягнула 2,7 мільйона. Більшість із них – 2,4 мільйона – є громадянами України, решта – іноземці.

Зазначають, що у березні та квітні 2023 року кількість українців, які повернулися в Україну, перевищувала тих, хто виїжджав. Але вже з травня ситуація змінилася у протилежний бік – імовірно, через літні відпустки.

Загалом за півтора року – з січня 2022 до червня 2023-го – державні кордони України перетнули 50 мільйонів разів: залишили Україну 26,36 мільйона людей, а вʼїхали – 23,66 мільйона.

Водночас дані, які Опендатабот отримав від Держприкордонслужби про офіційний перетин кордону, суттєво відрізняються від показників ООН – там говорять про 6,24 мільйона українських біженців.

 

Коментарі