Новини

У Чернівцях з’явилася соціальна перукарня, де можуть постригтися малозабезпечені люди

Перукарню відкрили соціальні служителі при Катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ на Руській, 28.

У Чернівцях при Катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ відкрили соціальну перукарню. Тут можуть безоплатно постригтися малозабезпечені люди. У процесі є можливість поспілкуватися із соціальними служителями, відкритися їм та виговоритися.

Ідея відкриття такої перукарні виникла в отця Віталія Лаврися три роки тому. Якось він пішов у салон на стрижку та познайомився з перукаркою, пані Наталею. Коли розповів їй про свою діяльність, вона захотіла долучитися до соціального служіння.

«Коли я її запитав, чи хотіла б вона стригти тих людей, які потребують, вона сказала: “Так, я погоджуюся”», — каже священнослужитель.

Пізніше в Спільноті соціального служіння отець Віталій познайомився з пані Іриною, яка також є перукаркою. Маючи двох майстринь, які готові волонтерити, отець Віталій вирішив заснувати соціальну перукарню.

«Наша спільнота попросила це приміщення на території Собору. Тут зробили ремонт. Для перукарні люди нам пожертвували крісло, перукарський візочок. А решту інструментів ми докуповували», – каже отець Віталій.

За словами отця Віталія, головна ціль перукарні — спілкуватися з людьми, які прийдуть на стрижку. Якщо людина зможе розповісти про негаразди, які її турбують, це принесе внутрішній спокій.

«Тут не йдеться тільки про соціальну перукарню – що ми підстригли, зробили охайний зовнішній вигляд людині. Тут – про спілкування з людиною. Коли вона сидить у кріслі певний час, то може відкритися: розповісти про те, що ще її турбує, які ще є у неї потреби».

Перукарка Ірина каже, що за допомогою соціальної перукарні хотіла б зробити світ трішки добрішим. Зараз відвідувачів небагато, але вона радо приймає кожного.

«Першого дня прийшов чоловік, шкутильгав трохи. Спочатку не розмовляв, а потім розповів, що він переселенець. І просто шукав, із ким поговорити, а особливих потреб у нього не було».

«А сьогодні прийшла жінка, у якої син на війні. Вона погано бачить, хотіла просто підрівняти волосся і поговорити. Я кажу, що в їхньому житті є Бог, вони не мають переживати: що повинно бути, те й станеться. І якщо син пішов на війну, то повернеться, бо Бог не дає випробувань більше, ніж людина здатна пройти… Жінка в такому піднесеному настрої пішла. Причесана, гарна», – розповідає перукарка.

Також, за словами отця Віталія, за спілкуванням перукарки зможуть дізнатися про інші потреби людей та влаштовувати інші соціальні ініціативи. Зараз Спільнота соціального служіння надає гарячі обіди тим, хто має у цьому потребу, доставляє харчі до психіатричної лікарні, а також допомагає військовим.

Зазначимо, що працює соціальна перукарня двічі на тиждень: щовівторка та щопʼятниці. Сюди можна прийти з 11:00 по 16:00. Приймають у форматі живої черги.

Також можна звертатися по стрижку і за кошти. Пожертва піде на розвиток соціального служіння та на утримання перукарні.

Коментарі