Новини, Репортаж

Коворкінг та конференц-зал на 60 квадратних метрів: у Чернівцях відкрили ще одну Резиденцію молоді

Загалом у Чернівцях планують відкрити щонайменше ще 4 схожі заклади. 

У Чернівцях відкрили нове приміщення молодіжної комунальної установи «Резиденція молоді». Тепер у місті працюють такі два молодіжні простори. Новий має конференц-зал на 60 квадратних метрів, а також приміщення для коворкінгу. Загалом молодіжний центр охоплює 320 квадратних метрів.

Директорка установи Світлана Олексійчук розповіла, що у новому центрі ще додатково будуть працювати два відділи.

«Тут працюватиме відділ патріотичного виховання та відділ інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Відкрили це приміщення завдяки співпраці з донорами, зокрема йдеться про облаштування простору – закупівлю меблів та техніки. Також донори спонсорували декілька курсів: школу подкастів, курси з графічного дизайну, IT-технології, розмовний клуб та курси української мови», — каже Світлана

Ремонтні роботи у приміщенні виконала Міжнародна організація з міграції (МОМ). Також вона є авторкою ідеї та виконання стінопису, що прикрашає одну з кімнат нового молодіжного простору.

Як каже Світлана Олексійчук, відмінностей між Резиденцією, що розташована на вулиці Головній, 41, та цією фактично немає.

«Це додатковий офіс молодіжного центру. Тут будуть проводити події, які вимагають більшого приміщення, оскільки були запити від молоді на тренінги, лекції для великої кількости людей», – додає директорка установи.

Молодіжний простір працюватиме з 10:00 до 18:00. Але, як зазначає пані Світлана, за потреби працюватимуть і до 19:00, аби молоді було так зручніше. Нове приміщення Резиденції молоді розташоване на проспекті Незалежности, 70. Світлана Олексійчук каже, що тут поряд велика кількість молодіжних закладів, місце «на очах» у людей, сюди легко дістатися. Такий заклад «на часі», додає директорка установи, тому вона впевнена, що молодь буде його відвідувати.

Водночас у Чернівцях планують відкрити щонайменше ще 4 схожі заклади. Зокрема йдеться про молодіжний центр у Садгорі та на Комарова. Зроблять це, щоб охопити всі спальні райони міста та створити місця, де молодь може провести час. Проте для цього залучають донорів, бо, як каже Світлана Олексійчук, ми розуміємо, що у держави є важливіші потреби, куди варто спрямовувати кошти.

Директорка ULEAD Чернівецького регіонального офісу Тетяна Татарчук розповіла, що робота Резиденції молоді була помітною, тому ULEAD вирішили підтримати молодіжну комунальну установу фінансово.

«Ми не є донорською організацією, але все ж вирішили допомогти. Так народився проєкт формування мережі молодіжних просторів на Буковині. Сьогоднішнє відкриття – це лише старт. Досвід Чернівців у молодіжній роботі в інтеграції молоді переймуть ще три громади области: Бояни, Новодністровськ та Вижниця», – зазначає Тетяна Татарчук.

Поруч із новою Резиденцією молоді працює простір для дітей. Раніше «Шпальта» розповідала, що на базі комунальної установи «Молодіжний центр Чернівців “Резиденція молоді”» відкрили простір проєкту «СпівДія заради дітей». Там проводять майстер-класи та надають неформальну освіту підліткам і дітям.

 

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі