Репортаж

Психоемоційна підтримка через неформальну освіту: у Чернівцях відкрили простір для дітей

Проєкт «СпівДія заради дітей» створили у березні 2022 року. Спершу це був волонтерський рух із людей, які хотіли надавати дітям психоемоційну підтримку під час війни.

У Чернівцях сьогодні, 20 липня, відкрили простір проєкту «СпівДія заради дітей» на базі комунальної установи «Молодіжний центр Чернівців “Резиденція молоді”». У просторі для дітей та підлітків проводитимуть майстер-класи і надаватимуть неформальну освіту.

Програмна директорка «СпівДії заради дітей» Олена Хайловська каже, що створили проєкт у березні 2022 року. Спершу це був волонтерський рух із людей, які хотіли надавати дітям психоемоційну підтримку під час війни. Відтоді понад 90 тисяч дітей отримали таку допомогу в рамках цього проєкту.

«Цей рух перетворився у професійну команду освітян. Наразі вони є майже по всій Україні. А психоемоційну підтримку надають через неформальну освіту», – наголошує програмна директорка «СпівДії заради дітей».

Програмна директорка «СпівДії заради дітей» Олена Хайловська

За словами Олени Хайловської, неформальна освіта – це коли діти отримують психоемоційну підтримку через різноманітні заняття і вправи, які націлені на те, щоб допомогти дитині розвивати ментальне здоров’я.

«Українські діти пережили пандемію. Через війну теж впровадили дистанційне навчання. Тому очікувати від дитини концентрації уваги, засвоєння знань, успішности у формальній освіті не варто. Не важливо, чи є в країні війна, чи немає – для кожної дитини така підтримка важлива», – резюмує Олена Хайловська.

Проєктна менеджерка «СпівДії заради дітей» Юлія Глушко розповіла «Шпальті», що проєкт реалізували за підтримки дитячого фонду ООН «UNICEF Україна» та Міністерства молоді й спорту України. У просторі можуть займатися діти віком від 5 до 17 років.

«Є курс, який складається з восьми занять. Дитина повноцінно соціалізується. Перебуває у групі зі своїми однолітками. Також є відкриті заходи. Вони більш вільного характеру», – каже проєктна менеджерка «СпівДії заради дітей».

Проєктна менеджерка «СпівДії заради дітей» Юлія Глушко

Батькам не потрібно забезпечувати своїх дітей навчальними матеріалами, веде далі Юлія Глушко. Все необхідне надають у просторі. Крім цього, діти часто отримують подарунки.

«Для нас дуже важливо, щоб простір був інклюзивним. Жодних обмежень немає. У нашій команді є спеціалісти, які працюють із дітьми, що мають різні види інклюзії», – зазначила проєктна менеджерка «СпівДії заради дітей».

Директорка Департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради Наталія Фрунзе каже, що місто надало приміщення для простору. UNICEF виділив кошти на обладнання та ремонт.

Загалом там може розміститися до 30-ти дітей.

Директорка Департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради Наталія Фрунзе

У чернівецькому просторі проєкту «СпівДія заради дітей», що розташований за адресою: проспект Незалежности, 70, працює одна координаторка, дві менторки та ментор.

Усі заходи у просторі – безкоштовні.

Для того, аби відстежувати актуальну інформацію щодо проведення занять та майстер-класів, перейдіть за посиланням.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі