Новини

У Чернівцях готові до опалювального сезону на майже 70%. Що зробили

Великі та середні котельні, які подають 90% тепла, забезпечені потужними дизельними генераторами.

Фото: Чернівціводоканал

У Чернівцях готовність до опалювального сезону складає 69%. Комунальники замінили 1 200 метрів труб, зробили профілактику котелень та підготували запаси альтернативних джерел енергії. Крім того, монтують додаткові модульні котельні.

Про це повідомив заступник міського голови Чернівців Василь Зазуляк.

Він зазначив, що другий рік місто готується не лише до опалювального сезону, а й до можливих надзвичайних ситуацій, враховуючи досвід минулої зими.

Що вже зробили (у межах традиційної підготовки):

— замінили 1 200 метрів труб, які були критично зношені. До початку сезону плануємо замінити ще приблизно стільки ж. Аби виявити аварійні ділянки – продовжуємо здійснювати гідровипробування;

— змінили, оновили, провели профілактику обладнання на 63-х котельнях із 91-ї;

— підготували запаси альтернативних джерел енергії (загалом ідеться про 400 кубічних метрів дров та понад 30 тонн пелет).

Що зробили з нестандартного: 

– монтують п’ять додаткових модульних котелень. Завдяки їм у випадку форс-мажору великі пункти обігріву будуть із теплом.

Крім того, місто отримало генератори різної потужности. Великі та середні котельні, які подають 90% тепла, забезпечені потужними дизельними генераторами.

Водночас Зазуляк зауважив, що всі ці генератори — лише купа заліза, якщо не буде палива, на якому вони працюють.

«Потреба в паливі для роботи всіх наявних генераторів становить 24 тисячі 314 літрів. І це лише на одну добу. Так, генератори — це автономія, але вона дорого обходиться. Гроші на паливо (а це зовсім немало – понад мільйон гривень на 24 години роботи) у тариф не закладені, а підприємство, зі свого боку, таких ресурсів не має», – каже заступник міського голови.

Тож, аби котельні працювали навіть у випадку блекаутів, із бюджету потрібно буде виділяти додаткове фінансування.

Коментарі