Новини

В Україні 45% дитячих садочків не мають сховищ: яка ситуація у Чернівцях

У більшості чернівецьких дитячих садочків та дошкільних підрозділів гімназій є укриття.

Фото: BBC Creative/Unsplash

В Україні приблизно 65% закладів освіти мають укриття. Там можуть розміститися близько 56% учасників та учасниць освітнього процесу.

Про це пише «Еспресо» з посиланням на етер телемарафону із заступником міністра освіти та науки Андрієм Вітренком.

Так, 95% закладів професійно-технічної освіти мають укриття. Серед шкіл – 75%. А дитячих садочків, у яких є обладнані сховища, в Україні – 55%.

Начальниця Управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Ткачук розповіла «Шпальті», що у більшості чернівецьких дитячих садочків та дошкільних підрозділів гімназій є укриття. Окрім чотирьох дошкільних закладів: №9, №18, №39 і №50. Там планують завершити облаштування сховищ до початку навчального року.

«Діти не могли відвідувати ці садочки, оскільки там жили внутрішньо переміщені особи. Власне вони у тих садках і проживали, бо там не було укриттів», – каже Ірина Ткачук.

До вимог щодо облаштування укриттів, веде далі начальниця Управління освіти Чернівецької міської ради, відносять наявність евакуаційних виходів, освітлення, природну чи штучну вентиляцію.

Крім цього, у сховищі повинні бути запаси питної води, медикаменти, реманент, який застосовують під час розбору завалів.

«Також садочки забезпечені харчовими продуктами, снеками – для того, щоб діти могли перекусити. Ми намагалися зробити укриття, де перебувають діти, якомога комфортнішими. Вони досить яскраві, там є іграшки, ігрові матеріали, аби вихователі могли займатися з дітьми безпосередньо в сховищі», – резюмує Ірина Ткачук.

Завідувачка сектора дошкільної освіти Управління освіти Чернівецької міської ради Любов Гаврилова у коментарі для «Шпальти» повідомила, що всі укриття облаштовані згідно з Порядком створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку.

А також згідно з наказом Міністерства внутрішніх справ «Про затвердження вимог із питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту».

«У кожному закладі дошкільної освіти укриття облаштоване відповідно до типу будівлі та її можливостей. До прикладу, якщо у сховищі немає стаціонарного туалету – встановлюють біотуалет чи спеціальні баки з кришками. Відповідні служби  перевірили кожне укриття», – наголошує Любов Гаврилова.

Коментарі