Новини

Повербанки, «одноразки» та батарейки: де у Чернівцях можна безпечно утилізувати електронні відходи

Компоненти, які містяться у таких відходах, під час неправильної утилізації шкодять екології.

Фото: John Cameron/Unsplash

Кількість електронних відходів росте втричі швидше, ніж населення Землі. Вага старих електричних та електронних пристроїв, яких 2021 року відправили на смітник, перевищила 57 мільйонів тонн, пише Інтерфакс-Україна.

Згідно зі звітом Світового економічного форуму 2019 року, вартість електронного сміття на глобальному рівні становить 62,5 мільярди доларів. Ця сума перевищує ВВП більшости країн.

До таких відходів належать мобільні телефони, холодильники, чайники, телевізори, електронні іграшки та спортивний інвентар. Усі вони містять цінні ресурси, які не відновлюються.

Так, щороку на смітнику опиняється 300 тонн золота, що сягає 11% річного світового видобутку.

Також у сміття відправляються сотні тонн срібла, міді та інших цінних компонентів. Але, крім цього, на звалищах опиняється чимало токсичних речовин. У середньому за рік люди викидають 2,2 мільйона тонн матеріалів, що містять свинець, ртуть, кадмій, хром тощо.

«Шпальта» дізналася, де у Чернівцях можна здати використані електронні відходи, безкоштовна чи платна ця опція, а також що з цим видом сміття робити фірмам та підприємствам.

 

Одна пальчикова батарейка = шкода 16 квадратним метрам землі

Всеукраїнський рух «Батарейки, здавайтеся!» спільно з катедрою екологічної безпеки та природоохоронної діяльности національного університету «Львівська політехніка» провели експеримент, аби з’ясувати, як одна пальчикова батарейка забруднює землю.

Результат дослідження показав, що вона завдає шкоди в середньому 16 квадратним метрам землі.

«Ми спеціально не брали для дослідження рідкісні токсичні типи батарейок – старі радянські ртутні та кадмієві. Ми взяли типові алкалінові та сольові батарейки. Ті, які кожен із нас купує на касі супермаркету чи в переході та використовує щодня», – йдеться на сайті «Батарейки, здавайтеся!».

Ґрунт, забруднений батарейками/«Батарейки, здавайтеся!»

Асистентка катедри екологічної безпеки та природоохоронної діяльности Львівської політехніки Марія Руда каже, що найбільш типовими компонентами сучасних батарейок є марганець, нікель, цинк, кобальт, титан.

«Кожен із цих компонентів окремо може навіть бути безпечним для довкілля. Але екологія – це наука, де не існує окремих факторів, їх потрібно вивчати тільки в поєднанні. І часто буває так, що в природі саме ось таке поєднання компонентів перетворює речовину на отруту», – наголошує Марія Руда.

Батарейки можна здати не лише у Сільпо та Jysk

«Батарейки, здавайтеся!» діє майже по всій території України. У крамницях, навчальних закладах, офісах, на заправках є пункти здачі батарейок.

Так, на Буковині можна безкоштовно здати пальчикові батарейки, а також акумулятори, батарейки-таблетки, акумулятори від телефонів та лептопів (ноутбуків) у дев’яти точках. Вони відкриті для всіх охочих. У Чернівцях таких пунктів здачі сім:

– Сільпо на вулиці Головній, 265-А;

– автозаправка «WOG», що на вулиці Героїв Майдану, 184-А;

– Сільпо та магазин «Jysk» у ТЦ «Майдан» на вулиці Героїв Майдану, 71;

– автозаправка «WOG», що на вулиці Хотинській, 3-Б;

– Епіцентр на вулиці Хотинській, 10-А;

– магазин «Comfy», що на вулиці Хотинській, 43.

«Одноразки» теж потрібно правильно утилізувати

Одноразові та багаторазові електронні цигарки, підсистеми, використані поди, системи нагрівання тютюну також мають бути правильно утилізовані, йдеться на сайті «IQOS».

Адже конструкція цих пристроїв для куріння складається одразу з декількох елементів, які за неправильної утилізації шкодять екології.

Електронна цигарка/RELX для «Unsplash»

До прикладу, стандартна одноразова цигарка, або як її ще називають – «одноразка», складається з пластикового корпусу, пластикового мундштука або загубника (частина електронної цигарки, яку беруть до рота), літій-іонного акумулятора, мідних дротів, вати або іншого гігроскопічного матеріалу, просоченого ароматизованою рідиною.

А також, залежно від пристрою, LED-індикатора, що сигналізує про закінчення рідини чи заряду або підсвічується в момент затяжки.

У Чернівцях можна безкоштовно здати використані пристрої нагрівання тютюну в крамниці «IQOS Space», яка розташована на вулиці Ольги Кобилянської, 15.

Куди здати повербанки та побутову техніку

Аби безпечно утилізувати лампи розжарювання, шини, портативні зарядні пристрої (повербанки), меблі, аудіо- та відеотехніку, ви можете скористатися послугами Центру управління відходами.

Він розташований у Києві за адресою: вулиця Полковника Шутова, 16. Проте є можливість доставити свої відходи поштою.

Фото: AgeFotoStock

Представник Центру управління відходами Олександр розповів «Шпальті», що за їхньою адресою є поштомат, куди можна надіслати використані повербанки, системні блоки, друкувальну техніку тощо.

«Ви можете відправити посилку, я її відкрию і вирахую суму оплати. Тоді скажу вам, а ви вже перерахуєте гроші на картку», – каже Олександр.

У Центрі управління відходами утилізація відходів платна. Так, здача батарейок коштує 90 гривень за кілограм. За автомобільну шину треба заплатити 48 гривень, а за один повербанк – 20.

Із повним переліком цін можна ознайомитися за посиланням.

Організації повинні мати не менше 200 одиниць відходів

Підприємства та фірми, які хочуть безпечно утилізувати електронні відходи, можуть звернутися до компанії «УтільВторПром». У Чернівцях вона розташована за адресою: вулиця Головна, 124.

Крім цього, УтільВторПром веде діяльність у 17 населених пунктах Буковини.

Так, мінімальна партія відходів для укладення договору на утилізацію повинна становити не менше 200 одиниць.

Серед електронних відходів, утилізацією яких займається компанія, зокрема є: різні види ламп, автомобільні акумулятори, принтери, касові апарати, банкомати, посудомийні машини, роутери, факси тощо.

Коментарі