Новини

Місія ЮНЕСКО приїде в Одесу, щоб оцінити збитки від ракетної атаки рф

Умисні удари росії по культурних об’єктах та їхнє знищення й пошкодження можна прирівняти до воєнного злочину.

Фото: AP

Організація Об’єднаних Націй із питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО) найближчими днями направить до Одеси місію для проведення попередньої оцінки збитків від ракетної атаки росіян на історичний центр міста.

Про це пишуть на сайті організації.

Унаслідок обстрілів пошкоджений Спасо-Преображенський кафедральний собор – перший і найголовніший православний храм Одеси, заснований 1794 року.

«Це обурливе руйнування знаменує собою ескалацію насильства проти культурної спадщини України. Я рішуче засуджую цей напад на культуру і закликаю російську федерацію вжити значущих заходів для дотримання своїх зобов’язань за міжнародним правом, зокрема з Гаазькою конвенцією про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року і Конвенцію про охорону всесвітньої спадщини 1972 року», – заявила Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле.

В організації наголошують, що умисні удари по культурних об’єктах та їхнє знищення й пошкодження можна прирівняти до воєнного злочину.

Раніше ми писали, що вночі 23 липня російські військові вчергове завдали ракетних ударів по Одесі. Внаслідок обстрілу одна людина загинула, 19 дістали поранення. Також зруйновані шість житлових будинків, пошкоджені дві памʼятки архітектури, зокрема храм, а також десятки автомобілів. У багатьох будівлях від вибухів повибивало вікна й пошкодило дахи.

Коментарі