Новини

Коли відкриють міст у Глиниці та знімуть санкції з Машзаводу: головне зі звіту голови Чернівецької ОВА

Про здобутки в області за перший рік діяльности Руслана Запаранюка, Машзавод, ремонт мостів, ситуацію з корупцією в обласних медзакладах та кількість придатних укриттів.

Сьогодні, 12 липня, в Чернівцях відбулася пресконференція начальника Чернівецької обласної військової адміністрації Руслана Запаранюка, присвячена першому року діяльности на посаді голови ОВА.

Руслан Запаранюк та його заступники розповіли про ситуацію з корупцією в медзакладах, будівництвом доріг та залученням сотень мільйонів гривень від міжнародних спонсорів.

Зокрема начальник ЧОВА розповів, що наразі область – перша в Україні за розміром податків на нерухомість та перша зі зростання акцизного податку.

Також Буковина займає третє місце в Україні за кількістю релокованих підприємств (усього 112), пʼяте місце з отримання державних грантів на власну справу єРобота та пʼяте місце з надходження коштів до держбюджету.

Допомога Збройним силам

За словами Запаранюка, з початку повномасштабної війни область передала для ЗСУ понад тисячу автомобілів. Регіональна програма підтримки членів родини військових склала понад 10 млн гривень. Спільно з містом та держбюджетом на допомогу теробороні витратили понад 327 млн гривень. Також в області були створені три нові стрілецькі батальйони.

«Зазначу, що Чернівецька — перша область в Україні, яка створила офіс соціальної підтримки військовослужбовців», — каже Запаранюк.

85% придатних укриттів

Начальник ОВА розповів, що наразі на території области розташовано 1792 укриття різного класу. За минулий рік додатково створили 483 сховищ.

«Остання перевірка, що була три тижні тому, визначила 80% укриттів придатними для прихистку. Висновок щодо інших укриттів комісія доопрацьовує, заявлені всі необхідні моменти, щоб вони стали доступнішими», — каже Запаранюк.

281 мільйон від донорів на будівництво для ВПО

На цю мить в області офіційно зареєстровано 84 тисячі вимушених переселенців. У піковий період їх було понад 225 тисяч. Загалом із держбюджету на матеріальну допомогу переселенцям на Буковині витратили 1 млрд 94 млн гривень.

«Міжнародні організації допомогли і надали 1 млрд 207 млн на території нашої области», — каже очільник Чернівецької ОВА.

Наразі в області відремонтували 53 обʼєкти для проживання ВПО. Додатково в цьому процесі беруть участь чотири донорські організації. Від них на будівництво залучили понад 281 млн гривень.

Генератори, що можуть забезпечити ціле село

«Ми активно попрацювали спільно з міжнародниками над тим, щоб отримати генератори для забезпечення критичної інфраструктури», — зазначає Руслан Запаранюк.

Наразі область отримала 503 генератори на 184 мільйони гривень. Їх розподілили на різні напрямки. Найбільшу кількість отримали заклади освіти, місця, де проживають ВПО, та медичні заклади.

«Також ми незабаром отримаємо 20 надпотужних генераторів ємністю від 1 мегавата до 1,8 мегавата. Це потужні генератори, якими, якщо спрощено, можна забезпечити одне село».

Ремонт 4 мостів та відкриття КПП

Запаранюк розповів про запланований ремонт доріг місцевого значення в обсязі понад 20 кілометрів та 36 кілометрів доріг державного значення. Крім цього, мають відремонтувати 4 мости, один із яких – у Глиниці – мають відкрити вже наступного тижня.

«За цей рік відкрили два пункти пропуску. Це КПП “Дяківці” і КПП “Красноїльськ”. На будівництво витратили 195 млн гривень із держбюджету. За роки незалежности в Україні відкрили лише три пункти пропуску, і два з них — це “Дяківці” і “Красноїльськ” у нашій області».

Коли відкриють міст у Глиниці

За словами начальник ОВА, наразі завершують облаштування моста в Глиниці. Наступного тижня відбудуться вантажні випробування відповідною компанією, яка має визначити навантаженість на цей міст. Тільки-но буде висновок комісії, що через міст можна пускати транспорт, – його запустять.

Чотири шкільні автобуси з Франції

Також начальник ОВА розповів, що область передала на потреби ЗСУ на початку 2022 року понад 110 шкільних автобусів. Тому зараз працюють над тим, аби відновити автомобільний парк.

«У роботі – закупівля 28 автобусів для шкіл для територіальних громад. За сприянням МОН ми незабаром отримаємо з Франції чотири великі автобуси для наших громад, які забезпечують підвіз учнів на навчання».

Ситуація з Машзаводом

Пресконференцію голови ОВА Руслана Запаранюка відвідала група працівників Чернівецького машинобудівного заводу. Вони хотіли почути, коли з підприємства знімуть санкції. Начальник ОВА заявив, що рішення РНБО щодо Машзаводу — ще в роботі.

«Нещодавно був іще один запит від РНБО і робочої групи, яка займається розглядом і зняттям санкцій. Ми надали додаткову інформацію, яка потрібна для ухвалення останнього рішення. Тому зараз чекаємо висновку РНБО та підпису президента. Я думаю, що рішення ухвалять найближчим часом».

Про корупцію в комунальних закладах

Перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк розповіла, що за останні 12 місяців область отримала як гуманітарну допомогу медикаменти на 482 млн гривень. Їх передали закладам первинного та вторинного рівня.

«Наші громадяни мають право звернутися до свого сімейного лікаря із запитом на безоплатне отримання тих препаратів, які їм необхідні».

«Я завжди закликаю громадян повідомляти нас, якщо в закладі вимагають кошти за певні препарати чи послуги: де, коли та в якому закладі вимагали оплату послуг чи медичних препаратів. Щоб ми проводили необхідну перевірку», — зазначає Атаманюк.

За словами заступниці голови ОВА, за корупцію в медзакладах першочергово відповідає керівник закладу.

«Це насправді не системна проблема в усіх закладах. Але там, де люди подають скарги, ми проводимо перевірки», — каже перша заступниця.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі