Репортаж

Безготівкова оплата в маршрутках та стан водогону: головне з пресконференції Романа Клічука

Про допомогу міста ЗСУ, будинок для внутрішньо переміщених осіб та архітектурні пам’ятки міський голова розповів на зустрічі із журналістами.

На фото чернівецький міський голова Роман Клічук/фейсбук-сторінка телеканалу «С4»

Кредитні кошти у розмірі 52 мільйонів євро на заміну магістрального водогону ще не надійшли. Про це сьогодні, 4 липня, під час своєї пресконференції заявив чернівецький міський голова Роман Клічук. Роботи з ремонту водогону розпочнуть у вересні.

«Хочу нагадати, що ми підписали договір про проведення цих робіт наприкінці 2021-го. Наступного року мали розпочати його реалізацію. Через початок воєнних дій на території України про жодне кредитування не могло бути мови. Торік у грудні ми провели перемовини та уклали угоду на 52 мільйони євро. Німецький банк спрямує кошти одразу до підрядників, тому місто їх не побачить», – наголошує чернівецький міський голова.

Крім цього, Німецький уряд ухвалив рішення про виділення місту 16 мільйонів євро грантових коштів. Також Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть Чернівцям 15 мільйонів євро грантом.

Фото: фейсбук-сторінка телеканалу «С4»

Про безготівкову оплату в маршрутках

З 1 серпня, веде далі Роман Клічук, місто планує відмовитися від готівкової оплати у комунальних маршрутках. А в липні-серпні оголосять тендер на оператора, який облаштує валідаторами приватні автобуси.

Про допомогу ЗСУ з міського бюджету

Щодо програми закупівлі сотні автомобілів для ЗСУ, з якої придбали чотири машини, то міський голова сказав, що наразі купують лише те, що просять самі військові.

«Якщо командири частин вважають, що насамперед їм потрібні кошти на “мавіки” (китайські квадрокоптери “DJI Mavic” – авт.), пушки чи дрони – ми закуповуємо їх», – зазначає Клічук.

Про цифровий реєстр архітектурних пам’яток

Чернівецький міський голова розповів, що цифровий реєстр архітектурних пам’яток наразі на стадії опрацювання. Роман Клічук вважає одним зі своїх пріоритетів збереження цих пам’яток. Водночас зауважує, що реставрація, відбудова чи підтримка естетичного вигляду потребують коштів, яких під час повномасштабної війни не так багато.

Про фінансову допомогу державним структурам та нестачу працівників на комунальних підприємствах

«Ми перераховуємо гроші фактично на всі державні структури, тому що сьогодні у них обмежене центральне фінансування. Ми повинні вболівати за безпеку міських мешканців. До цієї програми, крім ремонту поліційних машин громад, входить закупівля камер відеонагляду», – розповів про резервування 3 мільйонів гривень за програмою «Профілактика правопорушень і протидії злочинності» Роман Клічук.

Міський голова зауважив, що практично на всіх комунальних підприємствах є нестача працівників. Одні чоловіки пішли на війну, інші – звільнилися. А чимало жінок виїхали і продовжують виїжджати за кордон.

Фото: фейсбук-сторінка телеканалу «С4»

Щодо будівництва багатоквартирного будинку для вимушено переміщених осіб, то Клічук каже, що наразі проєкт зупинений на бюрократичних процесах. Адже з німецькою компанією важче співпрацювати, ніж з українською.

«Вони мають ледь не до сантиметра вирахувати тієї цегли. У наш час це потрібно робити швидше. Занадто довго ухвалюють усі необхідні рішення», – наголошує міський голова.

Чи встигнуть відремонтувати кінотеатр «Чернівці» до Одеського кінофестивалю

Місто змушене встигнути зробити ремонт у кінотеатрі «Чернівці» до початку Одеського кінофестивалю, зауважує Роман Клічук. Адже є попередня заява про те, що буде два місця, де проводитимуть частину заходів кінофестивалю. Це Культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука та, відповідно, кінотеатр «Чернівці».

«Першою складністю було те, що працівників призвали до війська. Другою – є певні проблеми зі світильниками. Але я думаю, що за тиждень ми завершимо всі роботи», – чернівецький міський голова розповів про стан скейтпарку, який облаштовують у парку імені Тараса Шевченка.

Чи виселятимуть мешканців будинку на Руській

Роботи в аварійному будинку на вулиці Руській, 6 не будуть проводити доти, доки люди не покинуть свої помешкання. Швидше за все їх доведеться виселяти через суд.

Роман Клічук також наголошує, що мешканцям цієї будівлі запропонували квартири з більшою квадратурою, ніж ті, у яких вони живуть. Однак люди навідріз відмовляються залишати аварійний будинок.

Коментарі