Новини

Парламентська Асамблея ОБСЄ підтримала створення спецтрибуналу щодо злочину росії проти України

Ухвалена організацією резолюція передбачає засудження російської ідеології, як ідеології країни-агресорки, а також створення спеціально трибуналу щодо злочину росії проти України.

Фото: Дзеркало тижня, ZN.UA

На пленарній сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ схвалили резолюцію української делегації щодо дій ОБСЄ в умовах російської збройної агресії.

Про це повідомила членкиня української делегації Євгенія Кравчук.

Серед головних положень документа Парламентської Асамблеї ОБСЄ:

— скликати статутні засідання лише в тих країнах, які підтримуватимуть візові заборони для російських парламентарів;

— не призначати російських парламентарів, які підтримують війну, на відповідальні посади в Асамблеї до припинення агресії;

— створити Спеціальний комітет на підтримку парламенту України для кращої координації консультацій між парламентарями з широкого кола питань, пов’язаних з повномасштабним вторгненням рф, а також для надання допомоги українському народу (це рішення до цього підтримав Постійний комітет асамблеї).

Також у документі йдеться про необхідність тимчасового призупинення мандата держави у разі порушення нею суверенітету і територіальної цілісності іншої держави.

Зрештою, резолюція підтримує створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України задля притягнення до відповідальності російських посадових осіб. Крім того, закликає засудити російську державну ідеологію.

За словами Євгенії Кравченко, це перший випадок, коли документ міжнародної організації згадує російську ідеологію як державну ідеологію агресора.

Коментарі