Новини

З 1 липня «Доступні ліки» відпускатимуть лише за електронним рецептом

Додатково, на прохання пацієнта, лікар зможе надрукувати довідку.

Фото ілюстративне, rivne1.tv

Препарати за програмою «Доступні ліки» з 1 липня мають знову відпускати лише за електронним рецептом. Норма діє на території всієї України, крім окупованих, прифронтових регіонів і тих, де тривають активні бойові дії. 

Додатково, на прохання пацієнта, лікар зможе надрукувати довідку, в якій буде інформація про рецепт.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я

«”Доступні ліки” – урядова програма, що забезпечує повну або часткову оплату вартости деяких лікарських засобів із бюджетних коштів», – зазначили у відомстві. 

Норма щодо відпуску препаратів за цією програмою лише за електронним рецептом діє в Україні з 2019 року. 

На початку повномасштабної війни уряд дозволив виписувати і відпускати медикаменти також за паперовим рецептом. Зміну ввели з метою безперешкодного доступу до життєво необхідних ліків.

«Доступні ліки» – урядова програма, що забезпечує повну або часткову оплату вартости деяких лікарських засобів із бюджетних коштів. Від початку 2023 року «доступні ліки» за електронним рецептом отримали вже понад 1,5 мільйона українців. Це пацієнти, які потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету першого/другого типу, нецукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії.

В Україні продовжує діяти програма «Доступні ліки», за якою українці можуть отримувати препарати безоплатно або з невеликою доплатою. Щоб дізнатися деталі про той чи інший препарат, можна скористатися актуальним реєстром лікарських засобів.

 

Коментарі