Новини

ЧНУ увійшов у десятку Консолідованого рейтингу вишів України

Для складання рейтингу використовували дані ЗМІ національних рейтингів закладів освіти України.

Чернівецькій національний університет імені Юрія Федьковича посів шосте місце у консолідованому рейтингу закладів вищої освіти України 2023 року. Рейтинг створив інформаційний ресурс «Освіта.ua».

Про це йдеться на сайті порталу.

Для складання рейтингу використовували дані найбільш авторитетних серед експертів і ЗМІ національних рейтингів закладів освіти України, зокрема «Топ-200 Україна», «Scopus» та «Бал НМТ на контракт».

Перший у рейтингу серед лідерів вищої освіти – Київський національний університет ім. Шевченка. Друге місце посів Львівський національний університет ім. Франка.

Третє і четверте місця рейтингу посіли Національний університет «Львівська політехніка» і Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут ім. Сікорського». Також їх визнали найкращими технічними університетами країни.

П’яте місце присвоєно Харківському національному університету ім. Каразіна.

У двадцятку Консолідованого рейтингу потрапили університети з таких міст України: Києва, Львова, Харкова, Чернівців, Івано-Франківська, Одеси, Ужгорода, Дніпра, Луцька, Тернополя, Вінниці та Сум.

Як складається консолідований рейтинг вишів

Консолідований рейтинг закладів вищої освіти складений інформаційним ресурсом Освіта.ua на підставі відомих в Україні рейтингів вишів: «ТОП-200 Україна», «Scopus» і «Бал НМТ на контракт».

Рейтинги, що використовують:

«ТОП-200 Україна» – базовим принципом ранжування університетів у рейтингу є забезпечення повної відкритості, прозорості і незалежності ранжування університетів. Для укладання рейтингу використовувалися відкриті дані прямих вимірів, виставлені на відкритих веб-ресурсах незалежних національних і міжнародних організацій і установ.

Рейтинг «Scopus» – результати рейтингу закладів вищої освіти базуються на показниках бази даних Scopus, що є інструментом для відстеження цитованості наукових статей, які публікуються навчальним закладом або його працівниками в наукових виданнях. У рейтинговій таблиці заклади освіти України ранжовані за індексом Гірша – кількісним показником, що базується на кількості наукових публікацій і кількості цитувань цих публікацій.

Рейтинг «Бал НМТ на контракт» – рейтинг закладів вищої освіти за показником середнього бала національного мультипредметного тесту абітурієнтів минулого року, яких зараховано до вишів на навчання за кошти фізичних та юридичних осіб (контракт).

 

Коментарі