Новини

Книга про війну Андрія Мероника зібрала майже 800 тисяч гривень для ЗСУ

Деякі читачі платили за щоденник від 10 до 20 тисяч гривень, попри те, що сума не була фіксованою.

Фото надали у видавництві

Щоденник війни «24.02» Андрія Мероника зібрав 774 744 гривні. Вторговані кошти команда проєкту віддала на ЗСУ. Чернівецьке «Видавництво 21» вже продало три тиражі збірки.

Про це повідомляють у пресрелізі видавництва.

«Книжка розповідає невигадану історію про компанію молодих людей, які опинилися посеред війни і вчилися пристосовуватися до нових реалій, щоб бути корисними своїй країні», – йдеться в повідомленні.

Крім основної історії, у виданні є розповіді відомих українських співаків, акторів та громадських діячів про вплив війни на їхні життя. Зокрема, співавторами книжки стали Віктор Павлік, Павло Зібров, Roxolana, Жан Беленюк, Володимир Дантес, Ірина Федишин та інші.

Як вдалося зібрати кошти

Книжка не мала фіксованої ціни, тож охочі могли долучитися до благодійного проєкту, задонативши посильну для них суму. Деякі читачі платили за щоденник від 10 до 20 тисяч гривень.

За словами автора, відмовитися від фіксованої ціни на книжку вирішили навмисно, але не були впевнені, чи це спрацює:

«Оцінити реакцію читачів було нереально. І це стало головною причиною, чому за кількістю зібраних коштів перший тираж суттєво «відстав» від двох наступних. Ми встановили діапазон цін, які людина може обрати на сайті проєкту – від 99 до 3333 гривень. І величезна кількість читачів донатили найнижчу суму, що руйнувало весь задум», – зазначає Мероник.

Фото пресслужби

Утім, пізніше межу підняли до 9 999 гривень, а внески на сайті почали супроводжувати короткими повідомленнями, куди підуть кошти доброчинців. Крім книжки, команда проєкту пропонувала додаткові можливості – зробити позначку обліковки доброчинця в соцмережах або підписати видання в автора.

«Це спрацювало блискавично. За сувеніри й книжки з автографом люди віддавали великі суми значно охочіше. До речі, сувеніри ми отримували від бійців, яким же й допомагали», – додає автор.

Вторговані кошти команда проєкту спрямувала на допомогу рятувальникам Херсонщини, закупівлю автомобілів швидкої допомоги та планшетів із «Кропивою» для аеророзвідки й штурмових бригад, розвідувально-ударні комплекси зі 120-мм мінометами, теплі речі для ЗСУ, а також допомогу тваринам, що постраждали внаслідок війни.

Коментарі