Репортаж

У Чернівцях розпочали ремонтні роботи в укриттях. Фото

Поточний ремонт проводять у сховищі, що на вулиці Степана Бандери. На роботи у тендері заклали понад 900 тисяч гривень. Загалом наразі планують ремонт восьми сховищ у Чернівцях. 

У Чернівцях розпочали поточні ремонтні роботи в укритті, що розташоване на вулиці Степана Бандери, 1. Про це розповів директор Департаменту інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради Ігор Ніколенко.

«Ми продовжуємо виконувати роботи з поточного ремонту укриттів. Торік Департамент інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради відремонтував 14 укриттів на загальну суму 3 мільйони 300 гривень. Нині розпочали роботу в одному зі сховищ у Чернівцях, а саме на вулиці Степана Бандери», — каже Ігор Ніколенко

На ремонт цього сховища у тендері заклали понад 900 тисяч гривень. Усередині проводять роботи з облаштування приміщення, замінюють сантехніку, відновлюють водопостачання та водовідведення. Також встановлюють туалети, облаштовують електроживлення — освітлення та розетки. Водночас відновили вентиляцію. Укриття буде доступне під час тривоги.

«Насамперед виконуємо поточні ремонти у восьми укриттях. Це ті, які зараз на стадії підписання договорів стосовно ремонту. Далі ми визначаємо ще низку укриттів, де будемо продовжувати такі ж роботи. Обирали відповідно до стану сховищ: спочатку ті, які потребують найбільше ремонтних робіт. В Україні триває війна, тому наразі це актуально», — каже Ніколенко.

Безпосередньо укриття передбачали як сховище від бомбардувань та обстрілів. Загальна кількість площі, яка є тут, може містити 200-300 людей. Як зазначив Ніколенко, це залежить від норм щодо площі та співвідношення кількости квадратних метрів на людину під час перебування в укритті.

Як розповів очільник Департаменту інфраструктури та благоустрою, ремонт сховищ роблять коштом міського бюджету. Загальна вартість робіт складає 3 мільйони 400 тисяч гривень на 8 укриттів відповідно до кошторису. Він зауважив, що під час ремонту обсяги роботи можуть змінюватися, тому й сума може бути меншою або ж більшою. Такі роботи проводять лише в тих укриттях, які належать до комунального майна. Ці укриття перебувають на балансі КП «Містосервіс».

Він додав, що укриття, які будували у Чернівцях, були розраховані на невеликий мікрорайон. Тобто, кожне сховище може покрити певну кількість жителів. Проте, як каже Ігор Ніколенко, у зв’язку з тим, що міста постійно розвивалися та розширювалися — змінювалося і будівництво. Тому кількости тих сховищ, які є на сьогодні, недостатньо. Вони не можуть забезпечити укриття всім мешканцям міста.

Аби завершити ремонтні роботи в сховищі, що розташоване на вулиці Степана Бандери, 1, необхідно ще близько 10 днів.

Про це розповів Василь Яцко. Він відповідальний за ремонтні роботи у сховищі. За його словами, після завершення робіт, відповідно до тендеру, вони ще мають встановити лавки в укритті.

Також раніше Шпальта розповідала, що всі укриття в області здатні витримувати радіоактивне забруднення, однак для масштабних аварій потрібні повноцінні сховища.

Фото Ігоря Константинюка

 

Коментарі