Новини

«Останній ремонт був у 1965-му»: чернівчани не хочуть переселятися з аварійного будинку на Руській

Мешканцям будинку пропонують переїхати у квартири в маневровому фонді в районі Роші. Водночас вони планують переїжджати тільки у житло, яке відповідатиме за площею та умовами.

У Чернівцях в аварійному будинку на вулиці Руській, 6 вдруге обвалилася стіна. Тут обмежили газопостачання та хочуть перекрити воду. Під час проведення ремонту мешканцям пропонують змінити житло на менше за площею. Водночас роботи фінансуватимуть із міського бюджету, повідомив на преспідході начальник міського управління комунальної власности Вадим Руссу.

Зокрема, людям пропонують однокімнатні квартири в маневровому фонді, що на вулиці Луковецькій, у районі Роші. На п’ятьох людей готові виділити три квартири. Як каже посадовець, у кожній є кухня, ванна та туалет.

«Вони будуть проживати стільки, скільки потрібно до реконструкції цього будинку. Потім зможуть повернутися у свої квартири після ремонту. Або ж місто запропонує інші, які будуть задовольняти їхні вимоги й будуть рівноцінними».

Ремонтні роботи проведуть у найкоротші терміни, каже Руссу. Водночас чиновник заявив, якщо міську владу і надалі не допускатимуть до проведення робіт – буде змінюватися і кошторисна документація, а також зростатиме необхідність реконструкції. До будинку вже припинили постачання газу через руйнування стіни.

За словами мешканки Любові Крилової, яка прожила тут понад 40 років, перший обвал будинку трапився 19 липня 2021 року. За цей час не було експертиз та реакції влади.

Останній частковий ремонт робили 1965 року, додає її чоловік Валерій Крилов, який живе тут 80 років.

«Через два роки після будівництва скляної споруди навпроти був порушений потік ґрунтових вод, які могли підмити фундамент під нашою стіною», – припускає мешканець.

Відповідно до приватизаційного документа, квартира сім’ї має площу 65 м², а в запропонованій міською владою – 52,4 м². Водночас подружжя планує переїжджати тільки у житло, яке відповідатиме за площею.

У будинку намагалися вимкнути світло та хочуть припинити водопостачання. Мешканка Любов Крилова вже подала заяву до поліції.

За словами Руссу, сьогодні людям, які проживають у будинку на Руській, вручили ордери щодо тимчасового житла.

«Якщо жителі погодяться – рішення про реконструкцію ухвалить виконком міської ради. Управління комунальної власности буде виготовляти проєктно-кошторисну документацію, а ремонтуватимуть будівлю коштом міського бюджету», — каже чиновник.

Реконструкція під час перебування мешканців неможлива, переконує посадовець. Зокрема, він наголосив, що, згідно з будівельними нормами, заборонено проводити ремонтні роботи в такому будинку, коли у квартирах проживають люди. Тому якщо вони не захочуть покидати приміщення – справа піде до суду.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі